Fotoğraf: Paris'te öğrenci protestolarından/ Teresa Suarez, EurActiv
Fransa'da giderek yükselen enflasyon ve hayat pahalılığı üniversite öğrencileri üzerindeki geçim yükünü durmaksızın artırırken binlerce genci okulu bırakmak, anne baba evine dönmek ya da çalışmak zorunluluğuyla karşı karşıya bırakıyor. 2023'te emekli isyanlarıyla sarsılan Fransa 2024'te öğrenci taleplerine kulaklarını hiç tıkayamayacak.
Öğrenciler için hayat hiç ucuzlamıyor
Genel Öğrenci Birlikleri Federasyonu (FAGE) Çarşamba günü yayınladığı raporda öğrencilerin kira giderlerinin yüzde 9 artışla 534 Avroya ulaştığını, telefon ve internet faturalarının yüzde 19, yemek parasının yüzde 15 ve ulaşımın yüzde 7 pahalandığını açıkladı.
EurActiv'in haberine göre, Fransa Ulusal Öğrenci Birliği (UNEF) Genel Sekreteri Hania Hamidi de Sud Radio'ya verdiği demeçte, hızla artan hayat pahalılığının öğrenciler için ülke çapında "önemli bir güvencesizlik" doğurduğunu ve lise mezunlarını üniversiteye yazılmaktan caydırdığını söyledi.
UNEF'e göre her on öğrenciden dördü, parası yetmediğinden günde en az bir öğünü atlamak zorunda kalıyor.
2024 daha da kötü geçecek
FAGE'nin öngörülerine göre enflasyon 2024'te yükselmeye devam edecek ve günlük harcamaları ortalama yüzde 8,9 artıracak. Bu yeni öğrenim yılının ilk ayında sağlık sigortası, kayıt harçları ve okul masrafları için ek 3 bin 24 Avro'yu bir araya getirme zorunluluğu anlamına geliyor. Bu hesapta öğrencilerin anne babalarıyla ayrı evlerde yaşadıkları ve hiç burs almadıkları varsayılıyor.
FAGE sözcüsü Félix Sosso Çarşamba günü RTL radyoya ilk ay giderlerinin 2022'ye göre500 Avro artarak "tarihsel" bir rekora ulaştığını söyledi. UNEF de benzer bir hesapla yeni öğrenim yılına 595 Avroluk bir artışla girileceğini vurguladı.
Sosso, bu rakamların giderek daha çok öğrenciyi üniversiteye gidebilmek için "çalışma zorunluluğu"yla baş başa bıraktığını anlattı. Öğrenci temsilcisi, "Haftada 16 saatten fazla çalışan öğrencilerin lisans sınavlarını geçememe olasılığını iki kat daha yüksek" olduğunu da ekledi.
Barınma krizi
Elektrik parasındaki artış, yüksek enflasyon ve üniversiteye gidenlerin sayısının her yıl çoğalması Avrupa gençliğini bir barınma kriziyle karşı karşıya bırakınca birçok öğrenci anne babalarının evine dönmek zorunda kaldı.
Macron'un 2017'de cumhurbaşkanlığı seçim vaatleri arasında kiralarda genel bir düşüş sağlamak amacıyla 2022'ye kadar öğrenciler için 60 bin yeni konut yapmak da vardı. Ancak, 2023 yeşil [ekonomiye] geçiş denetimleri kapsamında hazırlanan bir rapora göre sadece 40 bin konutun yapılabildiği anlaşıldı. UNEF ise son altı yılda devletin yalnızca 3 bin öğrenci konutu yaptığını söylüyor.
Hamidi, "Öğrenci yurtlarının durumu bir felaket" diyerek toplu konutlar için kamu mali desteğinin yenilenmesi çağrısında bulundu.
Yüksek Öğrenim ve Araştırma Bakanı Sylvie Retailleau, devlet radyosu France Inter'e verdiği demeçte, hükümetin geçtiğimiz Mart'ta enflasyonun olumsuz etkilerini gidermek üzere burs miktarlarını artırmak ve uygunluk kriterlerini genişletmek için yeni üniversite yılında harcanmak üzere 500 milyon Avro tahsis ettiğini açıkladı.
Ayrıca, bütünüyle anne babaların gelir durumuna göre belirlenecek bir burs tahsisini de kapsadığı söylenen ancak çerçevesi tam olarak bilinmeyen bir "yapısal reform" üzerinde çalışılmakta olduğunu duyurdu.
(AEK)