Fotoğraf: Yasa tartışmalarını Ulusal Meclis önünde izleyenler/DayFR Euro
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik yaşını 64'e çıkartan reformuna karşı çıkanlar, Perşembe günü emeklilik yaşını 62'de tutmaya yönelik son atakta reformu iptale yönelik yasa tasarısını Ulusal Meclis'ten geçirmekte başarılı olamadılar.
Merkezci muhalefet grubu Özgürlükçüler, Bağımsızlar, Yurt Dışı ve Bölgeler (LIOT) Ulusal Meclis'te hararetli tartışmaların başlamasından birkaç saat sonra, içeriğinin kendi özgün metinlerinden uzaklaştığı gerekçesiyle yasa tasarısını geri çekmeye karar verdi.
LIOT grubundan Bertrand Pancher sonucu protesto etti: "Bu emeklilik reformu yasalaştı, ama ne pahasına? Bu reformdan daha çok zarar görecek olan daha mütevazı yurttaşlarımız için ne pahasına ... Ve demokrasimiz, toplumsal bütünlüğümüz için ne pahasına?"
Jean-Luc Mélenchon: "Tüm dünyanın
gözü önünde Fransa'nın utanç günü"
Jour de honte pour la France devant le monde : le Président a condamné les salariés à 2 ans de travail supplémentaire sans aucun vote de l'Assemblée. Il a interdit le vote d'une loi pour abroger sa décision.
— Jean-Luc Mélenchon (@JLMelenchon) June 8, 2023
Est ce encore la République ? Est-ce encore la démocratie ?#DirectAN
Solcu Boyun Eğmeyen Fransa lideri Jean-Luc Mélenchon da kararı: "Tüm dünyanın gözü önünde utanç günü" sözleriyle karşıladı.
"Cumhurbaşkanı, Meclis'te oy kullanmadan çalışanları 2 yıl ek çalışmaya mahkum etti. Kararını yürürlükten kaldıran yasanın çıkarılmasını yasakladı.
"[Bu] hala Cumhuriyet mi? Hala demokrasi mi?"
Macron'un ittifakları
Reddedilen yasa tasarısı sol ve uç sağ tarafından destekleniyordu.
Ulusal Meclis'te çoğunluğa sahip olmayan Macron, muhalefeti geri püskürtmek için kimi Cumhuriyetçi milletvekilleriyle ittifak kurdu.
Sonuçta, emeklilik yaşını düzenleyen kilit madde, geçtiğimiz hafta Sosyal İşler Komisyonu'ndaki görüşmeler sırasında yasa tasarısından çıkarıldı.
Solcu vekiller, önümüzdeki hafta başında bir güven oylaması talep edeceklerini söylediler. Macron, önceki güven oylamasını atlatmayı başarmıştı.
Ultra milliyetçi Ulusal Birlik ittifakının lideri Marine Le Pen, hükümetin yasa tasarısı tartışmasında ne Meclis'te ne de Fransız halkı arasında çoğunluğa sahip olmadığını söyledi. "Oydan korkuyorsunuz, evet bu doğru, ama aslında halktan korktuğunuz için. Sonuç, emeklilik reformunuzun gayri meşru olmasıdır" dedi.
Protestolar
Macron'un emeklilik yaşını yükseltme ve tasarıyı parlamentodan oylama olmaksızın geçirmeye zorlama hamlesi, Fransa kamuoyunda öfkeyi ateşleyerek ülkede son yıllarda gerçekleşen en büyük gösterileri tetikledi. Ancak emeklilik reformuna yönelik öfkenin yoğunluğu, 1 Mayıs'taki son büyük protestolardan ve Nisan'da yasalaşmasından bu yana azaldı.
Salı günü Paris'te ve Fransa genelinde düzenlenen protestolara katılım, önceki gösterilere göre daha düşüktü.
Macron'un uzlaşma arayışları
Son haftalarda Macron, Fransa'nın yeniden sanayileşmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve yeni bir göçmenlik yasası geçirmeyi vaat ettiği başka değişim önerileriyle kamuoyunun dikkatini üzerine çekmeye çalıştı. Ancak parlamentoda çoğunluğa sahip değil ve her yasa tasarısı için mücadele etmesi gerekiyor.
Bununla birlikte, uzlaşmaya dayalı kimi metinler son haftalarda Ulusal Meclis'ten geçti. Bunlar arasında Ukrayna savaşının da bir sonucu olarak, Fransa'nın 2024-2030 döneminde askeri harcamalarını önceki dönemlere göre üçte birden fazla artırmayı öngören önemli bir yasa tasarısı da vardı. Çarşamba günü 408 milletvekilinin evet ve 87 vekilin hayır oyuyla büyük bir çoğunlukla onaylandı. Tasarı onaylanmak üzere Senato'da görüşülecek.
(AEK)