* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Akdeniz'de kurtarılan 234 mülteciyi taşıyan SOS Akdeniz kuruluşuna ait Ocean Viking isimli geminin bugün (11 Kasım) Toulon Askeri Limanı'na varacağını açıkladı.
Gemideki mültecilere uygulanacak prosedür hakkında bilgi veren Bakan Darmanin, mültecilerin götürülecekleri idari merkezden çıkamayacaklarını, sağlık kontrollerinden sonra "tehlikeli bir kişi olup olmadıklarını" belirlemek için İç İstihbarat Biriminin incelemesinden geçeceklerini, ardından iltica hakkı olup olmadığına ilişkin mülakata tabi tutulacaklarını aktardı.
Fransa İçişleri Bakanı, iltica hakkı olan göçmenlerin üçte ikisinin aralarında Almanya, Bulgaristan, Lüksemburg, Hırvatistan ve Norveç'in de bulunduğu dokuz Avrupa ülkesine gideceğini, iltica hakkına sahip olmayan kişilerin ise kendi ülkesine döneceğini söyledi.
Darmanin, daha önce de iki gemideki mültecilerin bazılarının karaya çıkmasını engelleyen ve 20 gündür Ocean Viking gemisi hakkında karar vermesi beklenen İtalyalı yetkililere de eleştiride bulundu. Darmanin, "İtalya çok insanlık dışıydı, İtalyalı yetkililer profesyonellikten uzaktı, bu tekneyi 20 gün kararsız bıraktılar. Tabii ki birtakım sonuçları olacak" dedi.
Gelecek günlerde Avrupalı içişleri bakanların bir toplantı yapacağını hatırlatan Fransa İçişleri Bakanı, "Avrupa dayanışmasını İtalya'ya teklif ettiklerini, fakat sahip oldukları insanlık görevine ve uymaları gereken uluslararası hukuka rağmen bunu istemediklerini" söyledi.
Fransa, 3 bin 500 mülteci alma planından vazgeçti
Darmanin, Fransa'nın İtalya'dan göçmen dağıtım programı çerçevesinde alacağı 3 bin 500 mültecinin alımını askıya aldığını da açıklamıştı.
Halen İtalya'da bulunan ancak Fransa'nın almayı planladığı 3 bin 500 göçmenin kabulünün dondurulacağını duyuran Fransa İçişleri Bakanı ayrıca başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerini de İtalya'dan mülteci kabulünü dondurmaya çağırdı.
Ne olmuştu?
İtalya Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Matteo Salvini, İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi ve Savunma Bakanı Guido Crosetto'nun imzaladığı üçlü kararnameyle, Humanity-1 ve Geo Barents gemilerine, güvertelerindeki durumu aciliyet içeren insanlara yardım sağlamak için gereken sürenin dışında İtalyan karasularında durma yasağı getirilmişti.
İtalya, Katanya Limanı'ndaki iki gemiden inmesine izin vermediği mültecilerin 9 Kasım'da karaya inmesine izin verdi.
Akdeniz'de mülteciler
Öte yandan, Akdeniz'in İtalya, Malta ile Libya arasında kalan bölgesi, son yıllarda Afrika'dan Avrupa'ya geçişte sık kullanılan göç rotalarından biri.
Denizde yardım çağrısı yapan mültecileri, genellikle Avrupa menşeli sivil toplum kuruluşları kurtarıyor. Söz konusu kuruluşlar, Avrupalı devletlerin "güvenli liman" vermemesinden ötürü zaman zaman kurtardıkları göçmenleri tahliye etmekte güçlük yaşıyor. Akdeniz'i geçebilen ya da kurtarılan göçmenlerin Avrupa'da ilk ayak bastıkları yer, genellikle İtalya oluyor.
Teknelerin alabora olması ya da teknelerdeki aşırı kalabalık nedeniyle susuz ve havasız kalınması yüzünden her yıl çok sayıda mülteci, Akdeniz'i geçmeye çalışırken hayatını kaybediyor. (SD)