Fotoğraf: Madrid'de 1 Mayıs gösterileri/El Pais
1 Mayıs'ta bütün ülkelerde miting alanlarından işçilerin hayal kırıklıkları ve öfkeleri yükseldi. Paris'te lüks tüketim devi Louis Vuitton müzesini spreyle yazılayan iklim eylemcileri polisin hedefiydi, Almanya'da da kadınları ve LGBTQ + bireyleri hedef alan şiddet protesto edildi, İspanya'da avukatlar izin sürelerinin uzatılmasını istediler.
Pakistan'da sokaklar kutlamalara kapatılmış ve göstericiler iç mekanlara sıkıştırılmıştı. Rusya'da bir zamanlar, Komünist Parti egemenliği döneminde Moskova'da devasa resmi geçitlerle kutlanan 1 Mayıs Bayramı, bu yıl Ukrayna Savaşının gölgesinde kaldı.
Asya genelinde, 2023 1 Mayıs etkinlikleri, üç yıl boyunca COVID-19 kısıtlamalarının bastırdığı hayal kırıklıklarının dışa vurulmasına vesile oldu. İşçilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi talebiyle Asya metropollerinde alanlara çıkan eylemcilerin çağrılarına önceki yıllara oranla çok daha fazla insan katıldı.
Fransa'da emeklilik
reformu protestosu sürdü
AP'nin haberine göre Fransa'da, sendikaların son yılların en büyük 1 Mayıs'ı olduğunda birleştiği gösterilerde, on binler Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik yaşını 62'den 64'e yükselten reform yasasını protestoyu sürdürdü.
Yürüyüşler genellikle barışçıl olmakla birlikte bazı gruplar büyük banka ve mağazaların vitrinlerini indiririken çevik kuvvet polisinin göz yaşartıcı gazla müdahalesine uğradı. Polis, kişisel verilerin gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle hak savunucularının eleştirilerine yol açan İHA'ları kullanarak eylemleri kayda aldı. Paris'te 30 kişi gözaltına alındı. Lyon ve Nantes'da çatışmalar olduğu haberleri geldi.
Sendikaların Macron'un iş aleminin çıkarlarına göğsünü siper etmesine yönelik protestoları işçi ve çevre eylemcileri ve ekonomik adalet uğruna mücadele eden gruplardan dünya çapında destek aldı. Fransa'daki gösterilerde 2024 Paris Olimpiyatları'na ve olimpiyat hazırlıklarının toplum, kent ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerine yönelik protestolar da 1 Mayıs gündeminde yer buldu.
Pakistan ve Sri Lanka'da
enflasyon ve baskılar
Siyasal gerilimin süre gittiği Pakistan'da kimi kentlerde mitingler yasaklandı. Huzursuzluğun hüküm sürdüğü ülkenin kuzeybatısındaki Peşaver eyaletinde işçi örgütleri ve sendikalar, yüksek enflasyonla başa çıkmak için ücret ve hak talepleriyle kapalı salon etkinlikleri düzenlediler.
Tarihinin en ağır ekonomik kriziyle karşı karşıya kalan ve dış borç ödemelerini askıya alan Sri Lanka'da muhalefet partileri ve sendikalar 1 Mayıs mitinglerinde Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan kurtarma anlaşması kapsamındaki kemer sıkma önlemlerini ve ekonomik reformları protesto ettiler. Protestolarda hükümetin kamu ekonomik kuruluşlarını özelleştirme girişimlerini durdurması istendi.
İspanya'da mavi ve beyaz
yakalılar sokaklarda birleşti
İspanya genelinde, AB ortalamasının gerisindeki maaşların enflasyonla orantılı olarak artmaması durumunda "toplumsal çatışma" uyarısında bulunan ülkenin güçlü sendikaları 70'i aşkın yürüyüş düzenlendiler. Sendikalar ayrıca, İspanya'da çalışma haftasının dört güne indirilmesi kampanyasına da hız verdi.
Genellikle kol işçileri protestolara öncülük etti, beyaz yakalı meslek erbabı durgunluğun sonuçlarının giderilmesi telebiyle sokaklara çıktılar.
Madrid'de avukatlar yılda 365 gün kamu hizmetine çağrılabilmelerini zorunlu kılan eskiden kalma yasaların düzeltilmesi talebini gündeme getirdiler.
İtalya'nın aşırı sağcı başbakanı Giorgia Meloni, Pazartesi günü, kabinesinin 1 Mayıs'ı işçi haklarını kollamak üzere uygulamaya soktuğunu iddia ettiği bir dizi önlem açıkladı. Ancak muhalefet milletvekilleri ve sendika liderleri, önlemleri ücret artışı sağlamaya ya da geçici sözleşmeyle işçi istihdamına son vermeye yönelik hiçbir çözüm getirmemekle eleştirdiler. İtalya'da gençler, yalnızca geçici sözleşmeli işler bulabildikleri için aile kuramamaktan hatta aile evinden ayrılmayı akıllarından bile geçirememekten yakınıyor.
Doğu Asya'da büyük gösteriler
Güney Kore'de, COVID 19 pandemisinin başladığı 2020 yılı başından bu yana gerçekleşen en büyük 1 Mayıs kutlamalarında mitinglere on binlerce kişi katıldı. Seul'deki bir mitingde "Ücretlerimiz dışında her şeyin fiyatı arttı. Asgari ücreti artırın ve çalışma saatlerimizi azaltın!" talebi haykırıldı.
Tokyo'da, binlerce sendikalı işçi, muhalefet milletvekilleri ve akademisyenlerin katıldığı mitinglerde pandeminin yol açtığı kayıpların karşılanması için ücret artışı talebi yükseltildi. Göstericiler, Japonya Başbakanı Fumio Kişida'nın savunma bütçesini iki katına çıkarma planlarını eleştirdiler ve refah, sosyal güvenlik ve halkın günlük yaşamını iyileştirmeye bütçe ayrılması gerektiğini söylediler.
Endonezya'da da göstericiler, hükümetin, işçilerin ve çevrenin sermayenin çıkarlarına feda edildiğini söyledikleri istihdam yaratmaya yönelik bir yasanın iptali talebiyle sokaklardaydılar.
(AEK)