Fransa'da ulaşım emekçilerinin bir günlük grevi nedeniyle bu sabah ülkenin hemen hiçbir yerinde tren, otobüs ve metro seferleri yapılmadı.
Devlet demiryolları kurumu SNCF, 700 hızlı TGV tren seferinden sadece 46'sının yapılacağını açıkladı. 1.6 milyon ulaşım emekçisi, cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin kamu çalışanlarının emeklilik haklarını daraltan reform planını protesto ediyor. Sendikalar gün boyunca 60 şehirde gösteriler düzenleyecek.
Grev sekiz konfederasyondan üçü tarafından –İşçi Gücü (FO), SUD-Rail ve Bağımsız Kondüktörler Federasyonu (FGAAC)- organize edildi. Diğer konfederasyonlar da greve destek veriyor. FO'dan Eric Falempin "Tüm konfederasyonların talebi aynı ama bu amaca ulaşmak için farklı yöntemler öngörüyorlar" dedi.
Sabah başkent Paris'te metro neredeyse dururken sadece birkaç hat işledi. Lyon'da metro ve tramvay çalışırken otobüsler çalışmadı. Güneydeki Provence-Alpes-Cote d'Azur bölgesinde de trafik neredeyse durdu.
Hükümet ısrarlı
Le Monde'un haberine göre, Genel Ulaşım Sendikası (CGT) başkanı Bernard Thibault, "grevlerin devam edebileceğini, işçilerin emeklilik haklarıyla ilgili olarak, hak etmedikleri ayrıcalıklara sahiplermiş gibi yansıtılmaktan bıktığını" söyledi.
Çalışma Bakanı Xavier Bertrand ise reformun "kaçınılmaz olduğunu" belirtti. Çalışanların sadece yüzde 6'sı diğer kamu ve özel sektör çalışanlarının aksine 40 değil 37,5 yıl çalıştıktan sonra emekli olmalarına olanak veren "özel düzenleme" kapsamında.
İşkollarına özel düzenlemeler
Tarihi Fransız Devrimi sonrasına kadar giden bu düzenleme, özel gereksinimleri olan işkollarındaki işçilerin, genel sosyal güvenlik sisteminin dışında, mesleklerine uygun farklı haklara sahip olmalarını sağlıyor. 15 kadar işkolunda uygulanan özel düzenlemeler 500 bini çalışan 1.6 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Denizciler ve madenciler bu düzenlemelerden yararlanan işkolları arasında.
Mesela, genel sosyal güvenlik sisteminde emeklilik yaşı 60'ken, ulaşım çalışanları 55-60 yaş arasında emekli olabiliyor; daha düşük prim ödüyorlar.
Hükümet bu düzenlemenin bütçeye yılda 5 milyar avro yük getirdiğini söyleyerek geri almak istiyor. (EÜ/NZ)
* Bu haberi BBC ve Le Monde'dan Türkçeleştirerek derledik.