Ekim 1961'de Cezayirli gençlerin eylemleri ve Charonne'deki polis saldırılarını ve 1986 yılında Malik Oussekine adlı gencin öldürülmesini kınayan bir metin nedeniyle gerçek adı Mohamed Bourokba olan grubun Cezayirli üyesi Hamé beş yıldır yargılanıyor.
Yargıtay: Emniyet teşkilatına yönelik bir iftira
Sarkozy Cumhurbaşkanı seçildiği için kamuoyunca çok merak edilen davada Fransa Yargıtayı, temyize götürüldüğünde iftira suçu kapsamına girmediği için çıkan beraat kararını bozdu.
Temyiz Mahkemesi'nin 1881 yılına ait yasanın anlamı ve fonksiyonunu yeterince iyi değerlendiremediğini açıklayan Yargıtay Ceza Hakimi Bruno Cotte, "Banliyölerde yüzlerce gencin ölümünün sorumluluğunu polis güçlerine atfederek, bunların cezasız bırakıldığı yönündeki suçlama kamu teşkilatına yönelik bir iftirayı oluşturur" dedi.
Tricaud: Sarkozy davadan vazgeçmeliydi
Hamé'nin avukatı Dominique Tricaud ise, "Hamé hiçbir zaman polisin yüzlerce banliyö gencini öldürdüğünü yazmadı. O, uzun bir tarihe atıfta bulunuyor" dedi.
Cumhurbaşkanı olduktan sonra Sarkozy'nin şikayetinden vazgeçmesi gerektiğini ifade eden Tricaud, "Cumhurbaşkanlığı kampanyası sırasında, 'karikatürle yapılan bir aşırılığı, karikatürsüz kalmaya tercih ederim' dememiş miydi? Hamé'nin metni de bir eleştiridir" diye konuştu.
"Artık polisin geçmişi tabusuz konuşulmalı"
Aralarında Noir Désir grubu, tarihçi Maurice Rajsfus, gazeteci Olivier Cachin, yapımcı Christophe Honoré, yazar Bruno Gaccio, sosyolog Jean-Pierre Garnier'in de bulunduğu çok sayıda aydın, sanatçı ve sade vatandaş Rumeur Grubu'na "ifade özgürlüğü" adına destek verdi.
Destekçiler, "Fransız polisi tarihinin karanlık sayfalarıyla ilgili tabusuz bir tartışma artık başlatılmalı" dediler. (EÖ)