Fransa'da jandarma-polis yakınlaşması konusunda yazdığı eleştirel makalesinin www.rue89.com sitesinde yayınlanması ardından jandarma binbaşı Jean-Hughes Matelly (44) görevden alınma tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Fransa basınında "Matelly olayı" olarak anılan durum emniyet teşkilatında ifade özgürlüğünün sınırlarının da tartışılmasını gündeme getirdi.
14 Ekim'de Fransa Jandarma örgütünün "soruşturma kurulu"na verilen Matelly, savunmasında Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS) araştırmacılarınan olduğunu, suçlandığı düşüncelerini daha önce üniversite öğretim üyeleriyle birlikte ortak imzayla yayımladıkları yazılarda da dile getirildiğini ifade etti.
Askerin ifade özgürlüğü hakkı var mı?
Matelly, bu yayınlar arasında 2007'de yayımladığı, "Polis, rakamlar ve kuşkular" başlıklı kitabını da andı ve düşüncelerini açıklama hakkı bulunduğunu açıkladı. Matelly'ye destek veren kriminolog Alain Bauer de, "Askerlerin konumlarıyla eğitmen-araştırmacıların özgürlüğü arasındaki çatışmayı giderecek bir çerçeveye ihtiyaç var" dedi.
Ceza politikaları üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen hukukçu Matelly'nin imzasını taşıyan bir başka yazı da 2008 sonunda rue89.com sitesinde yayımlanmıştı ve Matelly'nin yanısıra Laurent Muchielli ve Christian Mouhanna'nın da imzasını taşıyordu.
Géré: Ordu hiyerarşisi son dönemde daha hoşgörülü
25 yıldır ordu üzerine araştırmalar yapan Paris 3 Üniversitesi öğretim üyesi François Géré, Matelly'nin durumuyla ilgili olarak "istisnalar kaideyi bozmaz" dedi ve Matelly olayının sistematik bir uygulama olarak görülemeyeceğini ileri sürdü.
Géré'ye göre "Fransa, askerlere üniversitelerde araştırma yapma yetkisini 1972'de tanıdı. Bu arada, Ulusal Savunma Araştırmaları Vakfı kuruldu. Bugüne kadar yüzlerce subay bu kapsamda araştırmalar yaptı. Araştırmacıların sistematik bir şekilde susturulduğunu iddia etmek bir şaka olmalı. Ordu hiyerarşisi son üç-dört yıldır eleştirye daha açık!.. Ordu, teşkilatının araştırmaya açılması gerektiğini anladı ve Anglo-sakson ülkelerinde çok yaygın olan bir yaklaşımı benimsedi."
Bessy: Totaliter bir camiada bulunmanın sonuçları
1993'te emekliliğe ayrılan Albay Jacques Bessy, 15 yıldır orduda özgürlük için mücadele ediyor. Mücadeleye askerlerin sendikal örgütlenme hakkı ile başladı. Bu konuyla ilgili ilk çağrısı, Savunma Dergisi'nde (Revue Defense) yayımlanmıştı.
Bessy, Matelly'nin, hiçbir düzen karşıtı söyleme tahammülü olmayan totaliter bir sistemde yaşamanın sonucu olarak mahkumiyetle karşılaştığını söyledi. Matelly'nin jandarma teşkilatından atılıp atılmayacağına dair kararı ise, bu teşkilatın bağlı olduğu İçişleri Bakanlığı adına bakan Brice Hortefeux'nün tavsiyesiyle Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy verecek. (EÖ)