Öğretim görevlilerinin statülerine ve üniversitelerin yönetim yapısına yönelik 'performansa dayalı düzenlemeler' öngören yasaya karşı (LRU) dokuz haftadır grevde olan öğretim üyeleri ve üniversitede yaklaşık bir aydır dersleri bloke kararı alan öğrenciler, dün (2 Şubat) taleplerini tekrarlamak üzere sokağa indi.
Başta Ulusal Eğitimciler Sendikası (SNESUP) olmak üzere, hükümet yasayı geri çekmediği sürece eylemlere ve greve devam edeceklerini açıklayan öğrenci ve eğitim sendikaları, Yüksek Öğretim Bakanı Valerie Pecresse ile yapılan görüşmelerin, 2009'da 900 çalışanı işten çıkarma planı ve öğretim üyelerinin statülerine ilişkin temel taleplere tatmin edici bir cevap vermediğini vurgulayarak hükümeti daha radikal ve net kararlar almaya davet etti.
Öğrenciler tedirgin
İki aydır süren grev ve birçok üniversitede oylanan blokaj kararı nedeniyle ders yapılamaması final sınavlarının yaklaşmasıyla, ikinci sömestrin nasıl değerlendirileceği konusunda çeşitli tartışmalar yaratıyor.
Öğretim üyeleri "öğrencilere karşı değil, öğrencileri korumak için mücadele edildiğini" hatırlatarak "öğrencileri hiçbir şekilde mağdur etmeyecek çözümler bulmaya çalıştıklarını" ifade ediyorlar. Derslerin telafisi, hafifletilmiş sınavlar ya da internet üzerinden yapılan derslerin değerlendirilmesi şimdilik önerilen çözümlerden birkaçı.
Yazın çalışmak ya da staj yapmak zorunda olan öğrenciler, derslerin telafisi ve sınavların ertelenmesi opsiyonunu tercih etmese de, "önceliğin söz konusu yasanın geri çekilmesi" olduğuna dikkat çekerek, "hocaların makul bir değerlendirmede bulunacaklarına inandıklarını" söylediler.(CU/BÇ)