Hükümetin emeklilik için minimum yaşı 62'ye, tam emeklilik aylığı için minimum yaşı da 67'ye yükseltme planlarına karşı çıkan emekçiler, ülke çapında eylem için iki gün daha belirledi. Yedi gündür grev ve işyeri ablukaları düzenleyen sendikalar, 28 Ekim ve 6 Kasım'ı da eylem günü olarak belirledi.
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yse, senatodaki yasa görüşmelerini kısa kesmek için 24 saat içinde acil oylama istiyor.
Muhalefetteki senatörler, görüşmeleri uzatmak için binden fazla yasa değişikliği önergesi vermiş durumda. Parlamentonun alt kanadı, yasa değişikliğini onaylamıştı.
Özellikle enerji santralleri ve yakıt depolarındaki işçi ablukaları, hükümeti zor durumda bırakıyor. Çevre Bakanı Jean Luis Borloo, üç bine yakın benzin istasyonunun yakıtsız kaldığını duyurdu. 12 rafineride işçiler grevde. Polis Grandpuit'deki ana yakıt depolarından birindeki ablukaya müdahale etti. İşçiler ülkedeki üç sıvı doğal gaz terminalinin ikisinde iş bıraktı. Fransa'daki 58 nükleer reaktörün 12'si bakım için kapatıldı. Sendikalar dört reaktörde daha iş bırakıldığını bildirdi. Fransa dün, elektrik ithal etmeye başladı.
Öğretmen Odile Jacquet, senatonun önünde dün düzenlenen gösteriye katılma nedenini "44 yaşındayım, 62 veya 67 yaşına kadar çalışmak istemiyorum" diye açıkladı. Associated Press'in haberine göre, Jacquet "Hâlâ gencim, buna göre 18 yıl daha çalışmam gerekecek, ama benim çalışma alanında bunun mümkün olduğunu sanmıyorum" dedi.
Dün (21 Ekim) Paris, Marsilya, Bordo ve Toulouse'da öğrencilerin yürüyüşü vardı.
Marsilya'da 12 Ekim'den beri süren grev nedeniyle sokaklarda tonlarca çöp birikti.
Ülkedeki hızlı trenlerin dörtte üçü çalışıyor. Bölgeler arası çalışan trenlerin de yarısı işliyor.
Sivil havacılık birimine göre, grevlerin maliyeti, İzlanda'daki yanardağ püskürmesinin yol açtığı kayıpları geçti. (TK)