Emeklilik reformlarına karşı Fransa dün altıncı kez genel greve gitti. Ulaşım ve eğitim sekteye uğrarken, gösterilerde 428 kişi gözaltına alındı. Grev bugün de devam ederken, hükümet en çok blokajlar nedeniyle yaşanan petrol sıkıntısından endişeli.
Fransa'da hükümet emeklik yaşını yükseltmeye çalışıyor. Eylül ayından beri devam eden grevlerin dün (19 Ekim) altıncısı yapıldı, günlük hayat yine yoğun biçimde sekteye uğradı. Senatonun tasarıyla ilgili son kararı ilerleyen günlerde vermesi beklenirken, genel grev bugün yedinci günde devam ediyor.
Ulaşım ve eğitimde aksamalar düne göre nispeten azalmayla birlikte sürerken, hükümet yaşanan benzin sıkıntılarını sona erdirmek için özel polis birimlerine yetki vererek, tüm petrol depolarına giden yollardaki blokajların kaldırılmasını istedi.
Polisler gece boyunca ülkenin batısında yer alan Donges, La Rochelle ve Le Mans benzin depolarına giden yolları açtı; fakat göstericiler Donges deposunu sabaha karşı yeniden bloke ettiler. Ülkenin güneyinde ise askeri ve sivil stokları sağlayan Trapil deposuna giden yol kapatıldı.
Ülkedeki her üç benzin istasyonunun birinde petrol stokları tükenmiş durumda ve anakarada yer alan 12 rafinerinin hepsi grevden etkilenmeye devam ediyor.
Havaalanlarında uçuşlar bugün normal tarifeyle işliyor; toplu taşımada ise seferler düne göre daha sık yapılmasına rağmen ulaşım çalışanları halen greve devam ettiklerini duyurdu.
Dün grevden etkilenen okulların yarısı bugün eğitime yeniden devam etti. Paris Louvre müzesinde ise sabah saatlerinde çalışanlar müze ziyaretlerine engel olarak greve katıldılar.
Polisle gençler çatışmaya devam ediyor
Paris'in Nanterre banliyösünde şiddet olayları bugün de devam ediyor ve maskeli gençlerle polis arasında sürekli bir kovalamaca yaşanıyor. Şehir merkezinde Senato'nun önünde toplanan yüzlerce öğrenci ise "Direniş" sloganları attı.
Lyon'da ise sabah saatlerinde araçlar yine ateşe verildi. Ülkenin doğusunda ise Mulhouse ve Montbeliard'da olaylar yaşandı. İçişleri Bakanı Brice Hortefeux ise "olaylarda 60 polisin yaralanması kabul edilemez, şiddeti kınıyorum" diye konuştu.
The Guardian muhabiri Angelique Chrisafis bugün Paris'te yapılan gösterilerde eylemcilerin "tasarı senatodan geçirse bile eylemlere devam edeceklerini" söylediğini bildirdi. Şiddet olayları ile ilgiliyse "İnsanlar yalnızca emeklilik tasarıları nedeniyle polise taş atmiyor; çocuklar polisin gözlerinde tamamen değersiz hissettiklerinden taş atıyorlar; çevik kuvvetin konuşlandırılması ise gerginliğin artmasına neden oluyor" dedi.
"Kapüşonlarını kafasına geçirmiş gençlerin yaptıkları aslında Fransa'da genel olarak gençliğin durumunu ortaya koyuyor: Bu çocuklar mezun olduktan sonra iş bulamıyor, uzun süre işsizlik yaşıyor ve toplumun en yoksul kesimlerinden olarak dışlanmış hissediyorlar."
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy emeklilik yaşını yükselten tasarıların aynen geçmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini açıklarken, bu hafta oylanacak olan tasarı öncesinde sendikalar ve öğrenci birlikleri yarın Paris'te bir miting çağrısı yaptı.
Ulaşım ve eğitimi durduran grevde polis birçok şehirde göstericilerle çatıştı. Petrol depolarına giden yolların kapatılması ve rafineri çalışanlarının iş bırakması nedeniyle de ülke genelinde benzin kıtlığı yaşanıyor. İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, dünkü eylemlerde 428 kişi gözaltına alındı.
Sendikalara göre 3 buçuk milyon insan greve katılırken, İçişleri Bakanlığı'na göre sayı 1,1 milyondu. Benzin stoklarının tükenmesi hükümetin, gençlerin ayaklanması ise medyanın gündeminde öne çıktı.
Liseliler de emeklilik için sokakta
Paris metrosunda seferlerin yalnız yarısı çalışabilirken, demiryolları yetkilileri hızlı tren seferlerinin dörtte üçünün iptal edildiğini söyledi. Birçok uçuş, hava kontrolörlerinin grevi ve havaalanı yollarının kapatılması nedeniyle iptal edildi. Lyon ve Paris banliyösü Nanterre'de ise araçlar ateşe verildi ve bazı mağazalar yağmalandı.
Eğitim Bakanlığı'na göre ise liselerde yaşanan aksaklıklar grevin başından beri en yüksek seviyeye ulaştı ve 379 lise öğrenciler tarafından bloke edildi. Öğrencilerin, yaşlıların emekliliği için mücadele etmesi sendikalar tarafından olumlu karşılanırken, bazı yöneticiler "şiddet olaylarının artmasından endişe ettiklerini" söyledi.
Fransa "acil benzin rezervleri"ni kullanıyor
Benzin istasyonlarının üçte birinden fazlasında stokların tükendiği ülkeye gelecek araç ve uçaklar, dönüşlerine de yetecek yakıt taşımaları konusunda uyarılıyor. Normandy'de otoriteler acil hizmetlerde kullanılmak üzere 12 benzin istasyonuna el koydu.
Uluslararası Enerji Ajansı'na göreyse Fransa yaşanan kıtlıklar nedeniyle -her ülkenin 90 günlük stokunu tutmak zorunda olduğu- "acil benzin rezervleri"ni kullanmaya başladı.
Halkın yüzde 71'i grevleri destekliyor
Aksaklıkların büyük bir kesimi etkilemeye başlamasına rağmen toplumun yüzde 71'i halen grevcileri destekliyor. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy sakinlik çağrısında bulunurken, emeklilikle ilgili tasarılarda bir değişiklik planlamadıklarını söyledi. Deauville'de basına yaptığı bir açıklamada Sarkozy, görevinin "kamu düzenini sağlamak ve bela çıkaranlara odaklanmak" olduğunu söyledi.
Reform tasarılarına karşı yapılan genel grevlerin ilki 7 Eylül'de yaklaşık 3 milyon kişinin katılımıyla yapılmış, değişen katılım oranlarıyla beş kere daha tekrarlanmıştı. (EÇ/TK)
* Bu haberi Emir Çelik derledi.