Fransa’da hükümet çalışan babalar için babalık iznini 14 günden 28 güne çıkardı. Cumhurbaşkanılığı Sarayı’ndan yapılan açıklamada, yeni düzenleme ile Fransa’nın Avrupa’da babalık izninin en uzun olduğu ülkeler arasına katılacağı belirtildi.
esitlikadaletkadin.org'un derlediği haberlere göre, mevcut 14 günlük babalık izni 2002 yasasına dayanıyor. O dönemde Fransa babalara en çok hak tanıyan ülkeler arasındaydı. Ancak o günden bu yana birçok ülke yasalarını iyileştirdi. Bu ülkelerin başında bazı güney ve İskandinav ülkeleri yer alıyor.
Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, “Bu reform Fransa’ya, Avrupa’da orta düzey bir konumdan İspanya, İsveç, Norveç, Portekiz gibi lider ülkeler grubuna geçmeyi sağlayacak.” Denildi.
“Sorumlulukları eşit paylaşmak önemli"
Kararla ilgili, “Bir bebek dünyaya geldiğinde, onunla ilgilenenin sadece anne olması için hiçbir sebep yok. Sorumlulukları eşit paylaşmak önemlidir, ” diyen Macron, bir çocuğun hayatının erken dönemlerinde “samimi ” anların önemine dikkat çekti.
Fransa’da halkın yüzde 80’inin bu reformu destekliyor
Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi babalık izni konusunda geçen yıl uzlaşıya varmış ve buna göre Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında erkeklere en az 10 gün babalık izni hakkı verilmesinde karar kılınmıştı.
Şu anda Fransa’daki babalar bir çocuğun doğumundan sonra 14 güne kadar işten izin alabiliyorlar. Macron hükümeti, devlet sağlık sigortası sistemi tarafından ödenen günlük ödeneklerle bunu 28 güne çıkarmak ve bunu en az bir hafta zorunlu kılmak istiyor.
Türkiye'de babalık izniBabanın, eşine destek olması ve yeni doğan bebeğiyle vakit geçirmesi için verilen doğum iznine "babalık izni" deniyor.Babalık izni 2019 yılıyla birlikte işçiler ve memurlar arasında farklı bir dağılım gösteriyor. Bu durum emekli sandığı ya da SGK çalışanı olmakla ilgili. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, emekli sandığına bağlı olarak çalışanlarda erkek memur doğum izni süresi 10 gün olarak belirlenmiş. Kamuda doğum izni de bununla aynı sürede. Yani bu, MEB'e bağlı çalışan bir öğretmen ile kamuda görevli bir memurun doğum izni hakları ve sürelerinin aynı olduğu anlamına geliyor. Özel sektörde babalık izni kaç gün, diye merak edebilirsin. 4857 sayılı İş Kanunu'na göre babalık izni özel sektörde 5 gün olarak kullandırılıyor. Bu 5 gün ücretli izin olarak sayılıyor ve çalışanların maaşından herhangi bir ücret kesintisi olmuyor. Yeni baba olan ve İşçi Kanunu'na bağlı olan bir işçinin babalık izni hakkı 5 gün, taşeron işçiler de buna dahil. Son olarak 4B doğum izni maddelerinin esas alındığı sözleşmeli personellerde babalık izni ne kadar, bakalım. Sözleşmeli çalışan erkeklerde doğum izni süresi 2 gün olarak kullandırılıyor. Babalık izni ne zaman başlar? Babalık izni eşin doğum yapmasıyla kullanılmaya başlıyor. Bu noktada doğum belgesine yazılı olan tarih esas alınıyor. İznin doğum öncesi kullanılması mümkün değil. Babalık izni nasıl alınır? Babalık izninin kullanılabilmesi için bağlı bulunulan iş yerine ya da çalışılan yer kamuysa, bağlı olunan birime babalık izni dilekçesi yazarak başvuru yapılması gerekiyor. Bunun için de babalık izni için gerekli belgeler arasında doğum raporu yer alıyor. Babalık izni hafta sonuna denk gelirse ne olur? Babalık izninin kullanıldığı tarihin hafta sonuna denk gelmesi olası bir durum. 4857 sayılı İş Kanunu'na göre hafta sonlarında iş günü ibaresi bulunmuyor. Bu nedenle de hafta sonuna denk gelen babalık izninin maalesef başka türlü kullanılması mümkün değil. Fakat bu durumu yine de işveren ile görüşmekte fayda var. Çünkü bazı iş yerlerinin babalık izni iş kanununa dair sözleşmelerinde farklı maddeler yer alabiliyor. Babalık izni resmi tatile denk gelirse ne olur? Bebeğin doğumunun dini bayramlara, resmi tatil günlerine ve özel tatil zamanlarına denk gelmesi halinde 4857 İş Kanunu'na göre babalık izni konusunda "iş günü" ibaresi yer almıyor. Bu durumda da tıpkı hafta sonlarında olduğu gibi tatil günü yine de izin günü olarak sayılıyor. Kaynak: anneysen.com |
(EMK)