Fransa'da bekaret tartışması yüzünden Müslüman bir çiftin evliliğini geçersiz sayan karar temyizde bozuldu. Mahkeme bekaretin, “olmamasının evlilik yaşamını etkileyen temel bir nitelik olmadığına” hükmetti. Karara göre evlilik devam ediyor.
Mahkeme, ayrıca geçmiş aşk yaşamıyla ilgili olarak yalan söylemenin evlilikte gerekli karşılıklı güveni yokettiği ve bunun başlıbaşına evliliğin feshi için gerekçe olabileceği yolundaki savunmayı reddetti.
Lille kentindeki bir alt mahkeme, "kadın söz verdiği gibi bakire çıkmadığı için" kandırıldığını öne sürerek başanmak isteyen eşinin savını kabul etmiş ve evliliği geçersiz ilan etmişti.
Fransız yasaları, evliliğin temel bir unsuru hakkında yalan söylenmişse nikah sözleşmesini geçersiz sayıyor.
Erkeğin avukatları itirazlarının dini olmadığını, müvekkilleri için hayati önem taşıyan bir konuda yalan söylendiğini savunmuştu. Alt mahkemeden çıkan sonucu iki taraf da kabul etti, ancak olay yine de Fransa'da büyük yankı uyandırdı.
Özellikle insan hakları örgütleri ve feminist gruplar karara sert tepki gösterdi ve davanın yeniden açılmasını sağladı. Bu örgütler mayısta verilen kararı "kadınların özgürlüğüne karşı verilmiş bir fetva" diye niteledi.
Pekçok Fransız milletvekili de evliliğin bu nedenle geçersiz sayılmasının, Fransa'nın laik ilkelerine aykırı düştüğünü belirtti.
Adalet Bakanı Rachida Dati de ilk kararı savunmuş ve olayın bekaret meselesi değil, güveni kötüye kullanma meselesi olduğunu söylemişti. Ancak tepkiler yüzünden davayı temyize götürmek zorunda kaldı. (EZÖ)