Fotoğraf: Paris, 23 Mart/L'Humanite/Julien Jaulin
Fransa'da bir milyonu aşkın insan sendikaların çağrısıyla Perşembe gün boyu ve gece Başkan Macron'un "emeklilik reformu" dediği emekli yaşını 62'den 64'e çıkartan yasaya karşı sokaklardaydı. Sendikalar gelecek hafta Britanya Kralı III. Charles'ın Fransa'yı ziyaret etmesi beklenen günde protestoyu ülke çapında yükseltme çağrısı yaptı.
Bütün Fransa'da bir
milyonu aşkın gösterici
İçişleri Bakanlığı, Perşembe günü Paris'te 119 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen yürüyüşün Paris'teki "emeklilik yasası" protestolarının en büyüğü olduğunu söyledi. Bakanlığa göre, Perşembe günü ülkenin diğer kent ve ilçelerindeki protesto yürüyüşlerine de toplamda bir milyonu aşkın insanın katıldığını söyledi.
Kamuoyu yoklamaları Fransa halkının çoğunun, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un sistemi ayakta tutmak için gerekli olduğunu söylediği emeklilik yasasına karşı çıktığını gösteriyor.
Perşembe günkü güçlü katılımın oluşturduğu dinamizmden yola çıkan sendikalar, Britanya kralının Bordeaux'yu ziyaret edeceği planlanan 28 Mart'ta yeni protesto ve grevler gerçekleştirme çağrısında bulundu.
Macron'un bir gün önce, Anayasa'nın verdiği olağanüstü yetkileri kullanarak yasayı Ulusal Meclis'te oylanmadan geçirmesini savunan konuşmaları kendisine yönelik öfkeyi daha da kızıştırarak Perşembe günkü gösterilere katılımı daha da arttırdı.
Grevler ve protestocuların tren istasyonlarını, Paris'teki Charles de Gaulle Havaalanı'nı, rafinerileri ve limanlardaki ablukalarıyla ulaşım büyük ölçüde aksadı.
Çatışmalar
|
Gece süren gösterilerde ateşe verilen Bordeaux Vilayet Binası |
Paris'te, en az iki fast food restoranına, bir süpermarkete ve bir bankaya saldıran polis ile siyah giyimli, maskeli gruplar arasındaki sokak çatışmaları, kamuoyunun dikkatini binlerce işçinin eyleminden uzaklaştırmak isteyen hükümet ve medya tarafından gündemde tutuldu.
Ellerine geçirdikleri her şeyle ve havai fişeklerle polis saldırılarını püskürten göstericilere karşı Paris polisi de göz yaşartıcı gaza başvurdu. Göstericilerin yürüyüşün sonunda bir araya geldiği Place de l'Opera'nın (Opera Meydanı) genişçe bir bölümü göz yaşartıcı gaz bulutuyla kaplandı. Polis, "radikal unsurlar" dediği göstericilerin sayısını "bin kişi" olarak açıkladı.
Batıdaki Nantes, Rennes ve Lorient ve güneydoğudaki Lyon kentlerinde bir devlet dairesinin camları kırılırken, bir polis karakolunun avlusu ateşe verildi.
Mélenchon: "Macron
kaos stratejisi güdüyor"
Radikal solcu Boyun Eğmeyen Fransa Partisi'nin lideri Jean-Luc Mélenchon Marsilya'daki gösterilere katılarak "herkes soğukkanlılığını korusun ama hiçbir şekilde gözümüzün korkutulmasına da izin vermeyelim" dedi. Mélenchon Emmanuel Macron'u "felç, provokasyon ve kaos stratejisi" uygulamakla suçladı.
Herkesi emeklilik reformuna karşı "tüm güçlerini savaşa katmaya" çağıran Mélenchon, gösteriler için iktidarın söylemini "sözde şiddet üzerine gargara yapmak" olarak alaya aldı.
Mélenchon "Yaşadığımız harekette şiddet yok ve şurada burada dört beş çöp tenekesi yanması, geçmişte gördüklerimizle karşılaştırıldığında hiçbir şeydir" dedi.
Macron: " Geri adım atmayacağım"
Macron, Çarşamba günü verdiği söyleşide emekli sandıklarının finansmanı için yasanın değiştirilmesi gerektiği yolundaki konumunu değiştirmeyeceğini söyledi. Macron ekonomiyi çökerteceğini iddia ettiği muhalefet tarafından emeklilik fonlarını takviye için önerilen oranlı vergiler ve diğer çözümlere karşı çıkıyor. Macron'un Çarşamba günkü havayı kızıştıran konuşması muhaliflerce "kendini beğenmiş", "kibirli", " ve "saldırgan" olarak değerlendirildi.
Muhalefet, Anayasa Konseyine taşıdığı yasayla ilgili karar çıkmadan önce "Bir çıkış yolu bulunması gerektiğinde" ısrarlı. CFDT sendikasının lideri Laurent Berger, "çıkış yolunun yasanın geri çekilmesi olduğunu söylemeye devam edeceğiz" diyor.
Protestolar, barikatlar ve grevler
Gün boyu devam eden protestolar sırasında yüksek hızlı ve bölgesel trenler, Paris metrosu ve öteki büyük kentlerdeki toplu taşıma hizmetleri aksadı. Paris Orly Havalimanı'ndaki uçuşların yaklaşık yüzde 30'u iptal edildi.
Eyfel Kulesi ve Versay Sarayı, grevler nedeniyle Perşembe günü kapatıldı.
Protestocular, büyük kentlerin etrafındaki çevre yolları, otoyollar ve kavşaklarda barikatlar oluşturdu.
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Perşembe günü genel olarak Fransa sokaklarında 12 bin Paris'te de 5 bin polis görevlendirildiğini açıkladı.
Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, öğretmenlerin yaklaşık yüzde 24'ünün Perşembe günü ilk ve orta dereceli okullarda, yüzde 15'inin ise liselerde iş bıraktığı belirtildi.
"Cumhurbaşkanı kral değildir..."
Paris'in Gare de Lyon istasyonunda, grevci demiryolcular, rayları üzerinde yürüyerek işaret fişekleri ateşlediler "Macron, defol" sloganları attılar.
48 yaşındaki protestocu otobüs şoförü Nadia Belhoum, emeklilik yaşını yükseltme kararını zorlamaya devam eden Macron'a seslendi: "Cumhurbaşkanı [...] kral değildir ve halkını dinlemek zorundadır."
(AEK)