70. Frankfurt Kitap Fuarı'nda Belge Yayıncılık ve Türkiye-Almanya Kültür Forumu'nun ortak standında gerçekleştirilen basın toplantısında, hapisteki iş insanı Osman Kavala ve tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması talep edildi.
Toplantıya Türkiye ve Avrupa'dan çok sayıda yayıncı, gazeteci ve yazar katıldı.
Basın toplantısına katılanlardan bir bölümü şöyle: Yazar Aslı Erdoğan, Gazeteci-Yazar Can Dündar, Yayıncı Yazar Ragıp Zarakolu, İnsan Hakları Derneği Onursal Başkanı, eski Milletvekili Akın Birdal, Türkiye-Almanya Kültür Forumu'nun Sözcüsü, Belgesel Yapımcısı Gazeteci Osman Okkan, Yazar Aziz Tunç, Gazeteci-Yazar, Tarihçi Corry Guttstadt, Yayıncı Fahri Aral.
Türkiye’de iletişim özgürlüğü
70‘nci kez gerçekleştirilen Kitap Fuarı, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi‘nin 70‘nci yıldönümü olması nedeniyle bu konudaki çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yaptı. Bu kapsamda Türkiye‘deki iletişim özgürlüğünü konu alan konferanslar ve paneller de gerçekleştirildi.
Can Dündar, Aslı Erdoğan, Deniz Yücel, Osman Okkan, Günter Wallraff, Ragıp Zarakolu ve Fahri Aral gibi gazeteci ve yazarların katıldığı toplantılar büyük ilgi gördü.
Belge Yayıncılık‘la Türkiye-Almanya Kültür Forumu‘nun ortak standı da Türkiye‘de kitap yasaklamanın tarihini, yasaklanan kitapların öyküsünü konu alan ve bu kitaplardan bir kısmının da yer aldığı sergiye mekan oldu.
* Yasaklanan kitapların sergilendiği standtan bir kare...
Fuarda çeşitli Almanyalı yayınevlerinin Türkiye‘yi konu alan yeni çıkan Almanca kitaplar da tanıtıldı.
Bu kitaplardan bazıları şöyle:
Gazeteci Deniz Yücel‘in hapisteyken yayınlanan kitabı “Zevk İçin Burada Değiliz“ (Nautilus Flugschrift Verlag),
Gazeteci Can Dündar‘ın son kitabı “Bir Şeyler Yap“ (Hoffmann und Campe Verlag),
Gazeteci Volkan Ağar, İlker Ataç ve Michael Fanizedeh‘in darbeden sonraki gelişmeleri konu alan ortak kitabı “Darbeden Sonra” (Mandelbaum Verlag),
Ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Ahmet Altan‘ın hapiste yazdığı ve ilk kez Almanca çıkan kitabı “Dünyayı Bir Daha Görmeyeceğim“ (Fischer Verlag),
Bettany Hugnes‘in “İstanbul, Bir Dünya Şehrinin Biyografisi“ (Klett-Cotta Verlag),
Angelika Overath‘ın romanı “İstanbul‘da bir Kış“ (Luchterhan Verlag)
İran da protesto edildi
Frankfurt Kitap Fuarı‘nda protesto edilen ülkelerden biri de İran. Ünlü yazar Salman Rüşti‘ye yönelik “ölüm fetvası“ nedeniyle sürekli fuarın gündeminde olan İran, ayrıca siyasi protestolara da konu oluyor.
Almanya‘da yaşayan muhalif İranlılar, her yıl İran resmi standı önünde bir protesto eylemi gerçekleştiriyorlar. Bu yıl da protesto eylemlerini gerçekleştirmeye çalışan muhalifler, güvenlik tarafından engellenip, dışarı çıkarıldılar. Onlar da salonun girişine yatarak eylemlerini sürdürdüler ve “İran İslam Cumhuriyeti‘nin Kitap Fuarı‘na katlımı, baskı rejimine onay verilmesidir“ başlıklı bildirilerini dağıttılar. (GK/AS)