*Fotoğraf: Uygulamalı Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi'nde üçüncü gün.
**Bu haber, Atölye BİA İletişim Platformu atolyebia.org'da yayınlandı.
Atölye BİA’nın düzenlediği ve 10-13 Mayıs arasında yapılan Uygulamalı Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, haber ve belgesel fotoğrafçısı Özcan Yurdalan’ın yürütücülüğünde üçüncü gün oturumuyla bugün devam etti.
*Özcan Yurdalan
TIKLAYIN - Atölye BİA Eğitim Videosu - Haber fotoğrafçılığı nedir?
Farklı şehir ve mesleklerden 11 kişinin katıldığı ve 4 gün sürecek olan atölyede;
- Haber fotoğrafçılığının tarihi,
- Teknolojik gelişmelere paralel olarak medyada değişen eğilimler ve fotoğraf temelli haberciliğin dönüşüm süreci,
- Haber fotoğrafçılığının nitelikleri, temel ilkeler ve uygulanması gereken pratikler
- Haber fotoğraf altyazısı ve yazım tekniği
- Haber fotoğrafında da uyulması gereken etik kriterler ele alınacak, uygulamalı çalışmalar yapılacak.
Atölye, katılımcıların haber fotoğrafı ve fotoğraf altyazısı ödevlerinin değerlendirilmesiyle başladı.
*Atölyede üçüncü gün
Yurdalan, fotoğraf altyazısı ile ilgili şunları söyledi:
“Fotoğraf altıyazısı çok önemli, yoksa fotoğrafın ne anlattığını okuyucuya, izleyicilere açıklamamış olursunuz. Bir haber fotoğrafının ne olduğu, ne zaman çekildiği, nasıl servis edildiğini haber fotoğrafının altına yazarsanız yani fotoğrafın altyazısını oluşturursanız, bizler o fotoğrafın ne anlattığını anlayabiliriz. Fotoğraf bir fikir ürünüdür. Haber fotoğrafında altyazı da fotoğrafın anlatımıdır. Altyazı, fotoğrafın 5N1K’sıdır.”
Ana akım ve alternatif medyadan haber fotoğrafı analizleri yapıldı.
*Katılımcılar foto-röportaj konularını sundu.
Çalışmaların değerlendirilmesinin ardından, Yurdalan bir habercilik yöntemi olan foto-röportaj/foto-makale yöntemini ve foto-röportaj/foto-makalenin tarihteki gelişim sürecini anlattı.
*Atölyede üçüncü gün
Dünyadaki ve Türkiye’deki örneklere bakıldı, değerlendirildi.
Yurdalan, şunları söyledi:
“Foto-röportaj, hikayelere derinlikli bakmamızı sağlar. Foto-röportaj, hem bir pazar alanı açıyor hem de ilgi alanı haline geldi. Dolayısıyla gazetecilerin anlatmak istediği bir olay varsa, foto-röportajla bunu çok iyi ifade edebilirler."
Foto-röportaj aşamaları
Öğleden sonraki oturumda, foto-röportaj nedir, görsel habercinin vasıfları ve sahip olduğu değerler nelerdir, foto-röportaj nasıl oluşturulmalıdır üzerine tartışıldı.
*Katılımcılar foto-röportaj konularını sundu.
Katılımcıların, atölye sonunda tamamlayacakları foto-röportajlar için seçtikleri konular incelendi. Çalışma grupları belirlendi ve gruplar çalışmaya başladı.
Yurdalan foto-röportaj yapmanın aşamalarını şöyle sıraladı:
*Konuyu seçmek
*Seçilen konuyu araştırmak, gözlem yapmak, gerekli ilişkileri kurmak
*Çekim yapmak: Doğru mesafe, an ve açı
*Edit: Fotoğrafları seçmek ve sıralamak
Atölye yarın sona erecek.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. * Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. * 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. * 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. * 2022 yılının ilk atölyesi 2-6 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen Uygulamalı Podcast Atölyesi oldu. Nisan-Mayıs ayı boyunca gerçekleştirilecek olan atölyeler sırasıyla şöyle: 7 Nisan Kültür-Sanat Haberciliği Atölyesi, 14 Nisan Spor Haberciliği Atölyesi, 21 Nisan Magazin Haberciliği Atölyesi, 12 Mayıs Yaşam/Toplum Haberciliği Atölyesi, 10-13 Mayıs Uygulamalı Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 16-21 Mayıs Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.
(SO/NÖ)