Ahırkapı'daki Hıdrellez kutlamalarının fotoğraflarına ulaşmak için burayı tıklayınız.
Hıdrellez kutlamaları dün akşam (5 Mayıs) Ahırkapı'da yapıldı. Eda Dede de fotoğraf makinesiyle oradaydı. Dede'nin çektiği fotoğraflara bianet'ten ulaşabilirsiniz.
Çiğdem Mater'se Ahırkapı'daki izlenimlerini bianet'e şöyle yazmıştı:
"Bir gün önce Sulukule’de, Sulukulelilerin misafiri olarak Hıdrellez kutlayınca, insan Ahırkapı’da da aynı şeyi bekliyor ama durum öyle değil.
"Ahırkapı’da dün akşam Ahırkapılılar, en azından benim görebildiğim kadarıyla bayram falan kutlayamadılar. Tam tersine, her zaman ne yapıyorlarsa, onu yaptılar, müzisyen olarak sokaklarda gelenleri eğlendirmeye çalıştılar, ki bunlar genel olarak erkeklerdi elbette, çocuklar sahnede, onlarca fotoğraf makineliye poz verdiler, kadınlar ise ekseriyetle, evlerinin camlarından ya da kapılarından karmaşayı ve kalabalığı izlemekle yetindiler. İstanbullular ise yıllardır olduğu gibi, göbek atmakla kalabalıkta sıkışmak arasında bir yerde kaldılar…
"Sonuçta, herkesin ama daha çok Romanların bayramı olan Hıdrellez Ahırkapı’da Romanların sadece serviste dahil oldukları bir şenlikle kutlanmış oldu. Herhalde, Ahırkapılılar, bugün bir de kendileri için hıdrellez kutlayacaklardır."
Hıdrelleze dair
Hıdırellez günü, 6 Mayıs'ta kutlanır.
6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 6 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturur. Bu yüzden 6 Mayıs günü kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığını gösteriyor.
Kökeni
Hızır ve Hıdırellezin kökeni hakkında çeşitli fikirler var. Bunlardan bazıları Hıdrellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolunda.
Hıdrellez Bayramı’nı ve Hızır düşünüşünü tek bir kültüre mal etmek olanaksız. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Balkanlar ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle belli başlı doğasal döngüler için sevinç duyulduğu görülür. (GG)