Özcan Yurdalan ve Mehmet Kaçmaz'ın hazırladığı "Çocuklarla Fotoğraf: El Kitabı", atölyelerin tarihçesi, çocuklar ve fotoğraf üzerine makaleler ve çocuklarla atölye kurmak isteyen fotoğrafçılar için detaylı bir çalışma programından oluşuyor.
Yetişkinler için el kitabı
Kitabın ilk bölümünde atölye çalışmalarının tarihçesi anlatılıyor. Atölyelere katılan eğitmenler deneyimlerini aktarıyor; çalışmalar değerlendirilerek karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri tartışılıyor.
İkinci bölümde ise Mehmet Kaçmaz, Münih Üniversitesi Pedagoji Bölümünden Prof. Erhard Müller ve Tadayuki Kusuyama'nın makaleleri yer alıyor.
Mehmet Kaçmaz, çocuk atölyelerini belgesel fotoğrafa bir yaklaşım olarak ele alıp değerlendirirken; Kusuyama, fotoğrafın "bilmediğimiz dünyaların kapısını açacak bir anahtar olabileceğini" vurguluyor.
Prof. Müller de, alternatif eğitim ve pedagoji metodlarından örnekler veriyor; dünyanın çeşitli yerlerinden farklı uygulamalarla İzmit'te düzenlenen atölye çalışmasını yanyana getiriyor.
Son bölümde ise, çocuklarla bir fotoğraf atölyesi açmak için bir program sunuluyor. Bu bölümde çalışmaların nasıl yapılacağı, aşama aşama anlatılıyor.
Sözü çocuklara vermek
Fotoğrafçı çocuklar atölyelerinin ilki Marmara Depremi sonrasında, İzmit Bekirpaşa' da kurulan Eski Cephanelik Çadırkenti'nde düzenlendi.
Bölgede lojistik ve rehabilitasyon çalışmaları yürüten Dayanışma Gönüllüleri'nin içinde yer alan bir grup fotoğrafçı tarafından kurulan atölye yaklaşık dört ay sürdü.
Yaşları sekiz ile 17 arasında değişen 133 çocuğun -hepsi devamlı olmasa da- katıldığı atölyenin amacı "sözü çocuklara vermek; çocukların bir ifade aracı olarak fotoğrafı kullanabilmelerini sağlamak" olarak belirlendi.
Atölye çocukların işlerinden oluşan bir sergi ile son buldu. Çocukların düzenlediği sergi yurtiçi ve yurtdışında 26 kere tekrarlandı ve çalışmalar bir kitapta toplandı.
1999'dan bugüne kadar Dayanışma Gönüllüleri ve daha sonrasında Fotoğraf Vakfı Girişimi, çeşitli sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparak Diyarbakır, İstanbul, İzmit, Düzce ve Gölyaka'da dokuz atölye daha düzenledi.
Fransa merkezli Dünyanın Çocukları-İnsan Hakları (Enfants du Monde-Droits de L'homme) ile birlikte kurulan Dünya Çocukları Fotoğraf Kamyonu ile de Hakkari, Altınoluk, Afyon, Van, Diyarbakır, İstanbul gibi yerlerde birkaç günlük kısa atölyeler düzenlendi ve yaklaşık bin çocuğun fotoğrafla tanışması sağlandı. (EÜ/YS)
* "Çocuklarla Fotoğraf" hakkında daha fazla bilgi için web sitesine bakılabilir.