Atölye BİA’nın 2020 Güz Dönemi Programı Temel Gazetecilik Atölyesi bugün “Editör Masası” oturumu ve fotoğrafçı Özcan Yurdalan’ın “Haber Fotoğrafçılığı” sunumuyla devam etti.
Birer gün arayla 2 Kasım'a kadar sürecek atölyeye, farklı şehir ve üniversitelerden 12 kişi katıldı. Güz Dönemi Programı Kasım ve Aralık aylarında da gerçekleşecek.
TIKLAYIN - Atölye BİA Güz Dönemi Programı'na başvurular devam ediyor
Haberler hangi aşamada?
*Haber görüşmeleri
Temel Gazetecilik Atölyesi süresince katılımcılar özel haberlerini üretecekler.
Bugünkü “Editör Masası” oturumunda, hazırlanacak özel haberlerin oluşturulma süreçleri, izlenen yol ve görüşülen kaynaklar üzerine değerlendirmeler yapıldı.
Katılımcıların haber oluşturma süreçlerinin kolaylaştırıcılığını ise gazeteci Ahmet Tulgar, Esra Açıkgöz ve Bahadır Özgür yapıyor.
İlk iliştirilmiş habercilik örneği
*Özcan Yurdalan
Haber oluşturma süreçlerinin değerlendirilmesinden sonra, fotoğrafçı Özcan Yurdalan, “Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi” gerçekleştirdi. Oturuma, “Haber fotoğrafçılığı kendi başına bir haber iletme mecrasıdır” diyerek başlayan Yurdalan, katılımcılarla haber ve fotoğraf ilişkisi üzerine konuştu.
Haber fotoğrafının bilgi, tanıklık ve haber iletme aracı olan bir fikir ürünü olduğunu vurgulayan Yurdalan, haber ve fotoğraf kavramlarından bahsederek, fotoğrafın önemine değindi.
"Haber mahiyeti taşıyan bir durumu aktarandır fotoğraf. Fotoğraf çağdaş bir mevzu olarak ortaya çıkmış bir alan olarak diğer alanlarla da çok yakından ilişkilidir" diyen Yurdalan şöyle devam etti:
"Fotoğraf, en güçlü iletişim araçlarından biridir ve geçmişten bugüne bugünden geleceğe yollanan bir mesajdır. Görüntülerle haber iletme yöntemi çok eskiye dayanıyor. Haber fotoğrafçılığının tarihi de bir anka kuşunun hikayesine benziyor."
“Fotoğraf da yalan söyler”
Haber fotoğrafçılığının tarihini anlatan Yurdalan, basın fotoğrafçılığının başlangıç yılının 1855 olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:
"İlk fotoğrafı Kırım Savaşı’na giden Roger Fenton çekmiştir. Çektiği fotoğrafları da kıyımı ve savaşın gerçeklerini göstermeyerek çekiyor. Çünkü bir iliştirilmiş fotoğrafçı olarak oradadır.
"Bundan dolayı şunu unutmamak gerek, sözden şüphe duyarız, söze güvenimiz tam değildir ama fotoğrafa güven duyarız. Buna rağmen sözün ve yazının söylediği yalanının en hasını fotoğraf da söyler.”
“Fotoğrafçı, dürüst olmalı”
Dürüstlük, sorumluluk ve bağımsızlığın, haber fotoğrafçılığının temel ilkeleri olduğunu belirten Yurdalan, şöyle devam etti:
"Fotoğrafçı, haberine ve okuruna karşı dürüst olmalı. Haberci, bağımsız olmalı. İnandığına aykırı olsa bile tespitlerini yayınlama iradesini kullanmalı. Fotoğrafçı, çektiği fotoğrafın, hakikatle örtüşmesinden, gerçeği doğru temsil etmesinden sorumludur. Öznesine karşı sorumludur. Özneden bir sureti ödünç alırsınız çünkü. Dolayısıyla özne ve fotoğrafçı arasında da bitmeyen bir ilişki söz konusudur.
"Fotoğrafçı, ’Ben çektim’ deyip öylece geçemez, sorumluluğu taşımalı.”
"Fotoğrafçı, kendi varlığının fotoğrafladığı ortam üzerinde yaratacağı etkinin farkında olmalı ve sahnelenmiş fotoğraf fırsatlarının yönlendiriciliğine karşı direnmelidir. Fotoğrafçı çektiği fotoğrafın bütünlüğünü korumalı, içeriğinde materyal değişikliği yapmamalıdır.
"Fotoğrafçı haber fotoğrafında altyazıların ve başlıkların kesinliğinden ve doğruluğundan emin olmalı. Fotoğrafçı fotoğrafının tüm oluşum süreçleri hakkında açık ve şeffaf olmalı, yaptığı çalışmanın sorumluluğunu üstlenmeli.
“Fotoğrafçılar dış dünyayı değil, kendi algı dünyalarını gösterirler. Algıyı belirleyen de elbette bilinçtir."
Fotoröportajın aşamaları
Görsel habercilikte, artık fotoğrafçıların kimisinin fotoröportaj yaptığını, kimisinin de görsel hikayeler ve fotoğrafik denemeler yaptığını söyleyen Yurdalan, görsel hikayeciliğin özelliklerini ve fotoröportajın üretim aşamalarını anlattı:
- Konuyu seçmek
- Seçilen konuyu araştırmak, gözlem yapmak, gerekli ilişkileri kurmak
- Çekim yapmak: Doğru mesafe, an ve açı
- Editlemek: Fotoğrafları seçmek ve sıralamak
TIKLAYIN: Özgürlüğe Bağlanan İp: Edirnekapı Kuş Pazarı
TIKLAYIN: Bir Pazar Günü: Galata
TIKLAYIN: İstiklal'de Küçük Bir Zaman Yolculuğu: By Retro
Yurdalan, Türkiye ve dünyadaki ünlü fotoğrafçılara ve fotoğraf ajanslarına da değindi.
(SO)
Özcan Yurdalan kimdir?
1955 Yılında Adana'da doğdu. 1977 yılında AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) kurucuları arasında yer aldı. 1980'e kadar eşitli gazetelerde, dergilerde ve DİSK-Genel İş Sendikası Foto Film Merkezi'nde çalıştı. 1999 yılında çocuklarla fotoğraf atölyelerini başlatan ve metodolojisini oluşturan grubun içindeydi. 2000 yılında Fotoğraf Vakfı, 2005 yılında Nar Fotoğraf Ajansı kurucuları arasında yer aldı. Yayınlanmış sekiz seyahatnamesi, bir seyahat denemeleri kitabı, bir belgesel fotoğraf ve fotoröportaj metodolojisi kitabı, bir de "gezi isyanı" sürecini izleyen fotoğrafçıların deneyimlerini içeren kitabı bulunuyor. Çeşitli kentlerde belgesel fotoğraf seminerleri sürdürüyor, çocuklarla fotoğraf atölyelerine katılıyor, fotoğraf kuramına ilişkin yazılar yazıyor, uzun yolculuklara çıkıyor.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.