Atölye BİA'da "Haber Atölyesi" ve "Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi" oturumlarıya devam eden Temel Gazetecilik Atölyesi 12 Nisan’da başladı ve birer gün arayla da 26 Nisan’a kadar sürecek.
Temel Gazetecilik Atölyesi'nin beşinci gün oturumunda katılımcıların haber taslakları değerlendirildi, haber fotoğrafçılığı üzerine konuşuldu.
Farklı şehir, üniversite ve mesleklerden 12 kişinin katıldığı atölye, Mayıs ayında da düzenlenecek.
TIKLAYIN - Temel Gazetecilik Atölyeleri başvurularınızı bekliyor
Haber taslakları
Temel Gazetecilik Atölyesi süresince katılımcıların hazırlayacakları özel haberler, bugünkü “Editör Masası” oturumunda konuşuldu.
Hazırlanacak özel haberlerin oluşturulma süreçleri değerlendirildi.
Katılımcıların haber oluşturma süreçlerinin kolaylaştırıcılığını ise gazeteci Ahmet Tulgar, Esra Açıkgöz ve Bahadır Özgür yapıyor.
"Fotoğraf bir zihin işidir"
Öğleden sonraki oturumda, Özcan Yurdalan bizlerleydi.
Fotoğrafın günümüzde herkesin hayatına öyle ya da böyle, bir şekilde sirayet ettiğini söyleyen Yurdalan, fotoğrafa dair şunları söyledi:
"Fotoğrafla bir şekilde ilişkileniyoruz. Fotoğraf bizim hayatımızın içindedir. Fotoğrafsız bir hayat düşünülemez.
"Fotoğraflar bizim zihnimizi, alışkanlıklarımızı ve eğilimlerimizi belirler. Fotoğraf bir zihin işidir.
"Fotoğraflar bizlerin düşünce ve duygu dünyasında etken unsurdur.
"Fotoğrafla ilgili bilgi sahibi olmak aslında hayata karşı bilgi sahibi olmaktır."
Fikir, teknik ve görsel becerinin buluştuğu yerde haber fotoğrafının ortaya çıktığını belirten Yurdalan, haber fotoğrafının ortaya çıktığı yerde bir nesnel gerçekliğin var olduğunu söyledi:
"Olaya tanık olan bir haberci vardır ve habercinin de bir yorumu vardır. Fotoğrafçının deneyimleriyle, algılarıyla birlikte deklanşöre bastığı anda ortaya çıkardığı bir fotoğraf vardır. Dolayısıyla fotoğrafın yansıttığı gerçeklik, fotoğrafçının algısının yansımasıdır."
Haber fotoğrafının özellikleri
Yurdalan, haber fotoğrafının özelliklerini şöyle sıralıyor:
- Anlatımcı olmalı
- Tarihe tanıklık etmeli
- Dikkat çekici olmalı
- İkna edici olmalı
- Bir dinamizmi olmalı
- Özlü olmalı, metaforik anlamlardan kaçınmamalı
- Fotoğrafçının görsel deneyimini iletmeli.
Haber fotoğrafçısının özelliklerini ise şöyle aktardı:
- Dürüst olmalı
- Bağımsız olmalı
- Gözlem yapabilmeli, iyi bir gözlemci olmalı
- Görüntünün dilini bilmeli
- Anlık karar verebilmeli
- Güvenilir olmalı
- Etik değerlere sahip olmalı.
Çok yönlülük
Yurdalan, haber fotoğrafçısının ayrıca çok yönlü olması gerektiğini vurgulayarak, ”Fotoğrafçı fotoğraf çekebilmeli, çektiği fotoğrafı yayına hazırlayabilmeli, yeni medya araçlarını kullanarak dağıtıma çıkarmalı ve birden fazla dil bilmeli” dedi ve şöyle devam etti:
"Bir haber fotoğrafçısının haberine hazırlanırken öncelikle haber konusu araştırması ve o konuda bilgi sahibi olması gerekir. Entelektüel birikime de sahip olmalı. Sonra çekim anına geçerken yerini seçmeli, açısını ayarlamalı ve "an"a karar vermeli.
"Haber fotoğrafçılığı görüntüleri kullanarak haber, bilgi ve tanıklık iletme yöntemidir. Buna da tarihin ilk dönemlerinden itibaren rastlarız.
"Fotoğraf ortaya çıkınca, gözün tanıklığını aktaran bir araç ortaya çıkmış oldu."
Atölye, 22 Nisan günü yeni haber formatları ve gazeteciler için dijital araçlar sunumlarıyla devam edecek.
(SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.