*Görsel: Yu Chen.
Yaklaşık 26,5 milyon yıl önce yaşayan Paraceratherium linxiaense, tahminlere göre 21 ton ağırlığındaydı - yani dört büyük Afrika filine eşdeğer.
Boynuzsuz yaratığın kafası, ağaç tepelerini otlatmak için 23 ft (7 m) uzunluğa ulaşabiliyor ve bu da onu bir zürafadan daha uzun yapıyor.
Yeni bulgular, Gansu Eyaletinde bulunan fosillerden elde edildi.
Tamamen yeni bir tür
*Fotoğraf: Dr. Tao Deng.
Perşembe günü Communications Biology dergisinde yayınlanan bir çalışmada, bilim insanları, 2015 yılında Wangjiachuan köyünün yakınında bulunan fosillerin analizinin, bilinen diğer dev gergedanlardan farklı tamamen yeni bir türe işaret ettiğini söyledi.
Omurgalı Paleontolojisi Enstitüsü'nden Dr. Tao Deng tarafından yürütülen araştırma fosil örneğinin, tamamen korunmuş bir kafatası ve çene kemiği, hayvanın ince bir kafatasının yanı sıra modern tapirinkine benzer kavrayıcı bir burun gövdesine sahip olduğunu gösterdi.
Bilim ekibi ayrıca, yeni türün bir zamanlar Pakistan'da yaşayan ve Orta Asya'yı dolaştığını öne süren dev gergedanlarla yakından ilişkili olduğunu buldu.
Tibet platosu alçaktı
Kuzey-batı Çin ile Hindistan-Pakistan alt kıtası arasında serbestçe dolaşsaydı, Tibet Platosu'nun o sırada muhtemelen bazı alçak alanlara sahip olduğu anlamına gelirdi.
Profesör Deng basına verdiği demeçte, "Tropik koşullar, dev gergedanın kuzeye Orta Asya'ya dönmesine izin verdi, bu da Tibet bölgesinin yüksek rakımlı bir plato olmadığını gösteriyor" dedi.
1 milyon tür yok olma tehlikesinde
Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu'nun (IPBES) 2019'da yayınlanan raporu, bilim insanları ve çevre aktivistlerinin gezegenin 6. Büyük yokoluş süreciyle ilgili isyanını doğrulamıştı.
Raporda, dünya gezegeninde insanlık tarihinin yaşadığı zaman diliminde ilk kez 1 milyon canlı türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.
Rapora göre, 1900'lü yılların başından beri dünyadaki ormanların yüzde 50'si yok oldu.
(PT)