İklim değişikliği ile mücadele için Paris’te kabul edilen sözleşmenin ardından artık küresel ısınmanın 2 derecenin altında hatta 1,5 derece tutulması gerektiğinde anlaşıldı.
Bunun için de iklim değişikliğinin en büyük nedenlerinden biri olan kömürden vazgeçilmesi gerekiyor.
İşte tüm dünya Paris anlaşmasının rüzgarını arkasına alarak başta kömür olmak üzere fosil yakıtlara karşı mücadeleyi yükseltiyor.
Fosil Yakıttan Kurtul İnisiyatifi 15 Mayıs'ta Aliağa'da tüm dünyayla eş zamanlı olarak fosil yakıt projelerinden vazgeçilmesi gerektiği mesajı verecek. Eylemin duyurusu için yapılan basın toplantısının daveti üzerinde "Dikkat... Cüruf!" uyarısı bulunan bir kutuyla geldi. Sanayi bölgelirinin verimli toprağı dönüştürdüğü cüruf biçimini gösteren davetiye eylemin aciliyetini kanıtlıyordu. |
Bu amaçla da beş kıtadan 13 ülkede Fosil Yakıttan Kurtul İnisiyatifi kuruldu. Türkiye de bu ülkelerin içinde çünkü bilindiği gibi Türkiye'de hali hazırda 21 kömürlü termik santral var, yaklaşık 80 tanesi daha planlanıyor.
İnisiyatifin amacı fosil yakıtları toprakta bırakmak, yüzde 100 yenilenebilir enerjiye adil dönüşümü hızlandırmak ve herkes için sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek.
Fosil yakıt ne demek?Fosil yakıtlar, çürüyen tarih öncesi bitki ve hayvanlardan milyonlarca yılda oluşmuş, kömür, petrol ve doğalgaz gibi yakıtlardır. Fosil yakıtlar yenilenebilir kaynaklar değillerdir. Fosil yakıtların kullanılması, karbondioksit gazı biçiminde karbon açığa çıkmasına yol açar. Karbondioksit ise iklim değişikliği yaratan insan etkinliklerinin yaydığı en önemli seragazıdır. Bugün, özellikle kuraklıklar, seller ve rekor kıran sıcaklıklar yüzünden mercanların ağarması ve kutupların erimesi gibi iklim değişikliği etkilerini tüm dünyada tanık oluyoruz. |
Türkiye'nin sembolü Aliağa
4-15 Mayıs arasında yapılacak eylemler için 13 ülkede fosil yakıt projelerinin en yoğun olduğu yerler seçildi.
Türkiye’den yıllardır sanayi bölgesi olan ve aşırı kirlilikle mücadele eden bu da yetmezmiş gibi varolan bir kömürlü termik santralin yanında dört tanesinin daha yapılmak istendiği İzmir Aliağa seçildi.
15 Mayıs’ta Aliağa’da tüm dünyayla eş zamanlı olarak fosil yakıt projelerinden vazgeçilmesi gerektiği mesajı verilecek.
Diğer ülkeler şöyle: Kanada, ABD, Almanya, Avusturalya, İsrail-Filistin, Endonezya, Güney Afrika, Filipinler, Brezilya, İspanya, Nijerya.
Fosil Yakıttan Kurtul İnisiyatifi, bu eylemi duyurmak için İstanbul Yazane’de bir basın toplantısı gerçekleştirdi. İnisiyatif, şu anda 21 meslek örgütü ve çevre örgütünden oluşuyor, bu sayının giderek artması bekleniyor.
Türkiye emisyon salınımında 1. olacak
Avrupa İklim Eylem Ağı’ndan (CAN Europe) Elif Gündüzyeli, termik santrallerin hava kirliliği, insanlarda akut solunum hastalıkları, tarım alanları ve yeraltı sularının kirlenmesi, yerelde gıda güvenliğinin ortadan kalkmasına neden olduğunu hatırlattı.
Türkiye’nin hali hazırda dünyada kömür kullanımında 15. olduğunu belirten Gündüzyeli, planlanan 80 santral daha yapılırsa dünyanın en büyük kömür kullanıcısı ve emisyon salıcısı olacağına dikkat çekti.
“Paris anlaşmasına göre küresel ısınmayı 2/1,5 derece tutmak için mevcut santrallerle zaten bu mümkün değilken yenilerinin açılması meşru değil. Bu yüzden fosil yakıtlara karşı ulusal ve uluslararası mücadele şart.”
Çin kömürü azalttı, Türkiye'ye satmak istiyor
350.org’dan Mahir Ilgaz, Çin’de kömürün neden olduğu hava kirliliğine dikkat çekerek “Kömürden kaynaklı yaşadıkları sağlık sorunları ortada. Çin 2015 yılında kömür tüketimini yüzde 3,7 düşürdü. Ve şimdi bunu Türkiye dahil başka ülkelere pazarlamak istiyor. Biz tüm bunlarla mücadele etmeliyiz” dedi.
"Sanayi bölgesi" demek "ölüm bölgesi" demek değil
Foça Çevre ve Kültür Platformu’ndan (FOÇEP) Bahadır Doğutürk, Aliağa’nın sanayi bölgesi olduğu için gözden çıkarıldığını belirtti.
“Aliağa sanayi bölgesi olduğu için gözden çıkarılmış durumda. Rafineri merkezi, petro kimya tesisleri, LPG depoları, ark ocaklı demir çelik tesisleri, gübre fabrikaları, gemi söküm tesisi… Sayarken ruhumuz kararıyor. İrili ufaklı 2-3 bin tesis var. En ciddi tehlikesi olan 100 tanesini saydım sadece. Bu tesislerin hepsinin kümülatif etkisi var. “Burası sanayi bölgesi kabul edin” deniyor. Ama sanayi bölgesi olması demek, ölüm bölgesi olduğu anlamına gelmiyor.
"Şimdi bir de üstüne en kirli yakıt olan 4 tane kömürlü termik santral yapılmak isteniyor. Zaten demir çelik fabrikasının kendi termik santrali var. 2 yıldır dumanı tüten santrale bilirkişi daha geçtiğimiz gün geldi. Düşünün bu kadar fütursuz bir sanayi bölgesinden bahsediyoruz. 40-50 milyar ton cüruh atık üretiliyor. Yani Aliağa kritik sınırı çoktan aştı. Bunu kanıtlayan birçok bilimsel rapor var. Burası sanayi bölgesi olabilir ama aynı zamanda tarım, turizm, kültür kenti de.” (NV)
Fosil Yakıttan Kurtul İnisiyatifi (Breakfree) sitesine ulaşmak için tıklayın.