15 ve 23 Mayıs günlerinde başkent Şam'da yaşanan tutuklamaları Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, protesto etti.
7 Mayıs'ta Suriye'de Demokratik Değişimi ele alan ve tüm siyasi yönelimlerin ya üye katılımı veya yazılı mesajla temsil edildiği siyasi forumda, Müslüman Kardeşler örgütünün bildirisinin okunması sorun yarattı.
Müslüman Kardeşler'e davet sorun oldu
Forumdan bir hafta sonra Suriyeli yetkilileri, iltica ettikten sonra Londra'da yaşayan Müslüman Kardeşler temsilcisi Ali Sadr El Din Bayanuni'nin gönderdiği mesajı okuduğu için Ali Abdallah'ı tutukladı.
Aralarında gazeteci Hüseyin El Audat'ın bulunduğu forumun diğer üyeleri, yetkili makamlar önüne çıkarak girişimlerini ve mektupların hangi koşullar altında duyurulduğunu anlattılar. Bundan birkaç gün sonra da, bu üyeler, sabahın erken saatlerinde evlerinden gözaltına alınarak siyasi şubeye götürüldüler.
Dokuz insan hakları savunucusu, Müslüman Kardeşler örgütünün düşüncelerini yaymakla suçlanıyorlar. Tutuklananlardan Forum Başkanı Züheyir Tassi, mühandis Nahit Badawiyah, doktor Hazem El-Nahar, Cihat Massouti ve Muhammet Mahfuz isimli mühendisler, çalışan Abdulnasır Kalhous ve Yusuf Jahmani isimli editör de, Suriye'de yasaklı olan bu örgüt temsilcisine davet göndermekle suçlanıyorlar.
Sansür, davetiye, gözaltı ve keyfi tutuklamaların aktivistler için Suriye'de günlük işlerden olduğunu savunan RSF, iki gazetecinin tutuklanmasının Suriye'de iktidardaki Baas Partisi'nin çizdiği çizgiler dışında kendini ifade etme olanağı bulunmadığını gösterdiğini açıklayarak gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.
Forum, diyalogu geliştirmeyi amaçlıyor
Yetkililerin sıkı şekilde denetim altında tuttukları Atassi Forumu, Suriye'de reform çalışmalarına girişilmesi için çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları arasında diyalogun geliştirilmesi için çaba gösteriyor ve büyük Arap medya kuruluşlarında çalışan kadın ve erkeklerden oluşuyor.
Gazeteci Abdullah, Lübnan'da yayımlanan "El Nahar" gazetesi de dahil, çok sayıda Arap gazetesine yazılar yazıyor. Suriye'nin önemli bağımsız gazetecilerinden olan Audat ise, kurucusu olduğu SANA Haber Ajansı'nı dört yıl boyunca yönetti. Gazeteci şimdi "Ekber El Arap" gibi Arap gazetelerinde yazıyor. (EÖ)