Fotoğraf: Yevloyeva, Prag'daki Rusya Büyükelçiliği önünde
Rusya’nın güneyindeki İnguşetya merkezli haber sitesi Fortanga’nın kurucusu ve genel yayın yönetmeni Isabella Yevloyeva ordu hakkında üçüncü kez "sahte haber" yapmakla suçlandı. Hakkında ceza davası açılan Yevloyeva federal arananlar listesine alındı.
Yevloyeva aleyhindeki suçlamalar, Fortanga'nın Telegram kanalında Rusya ordusu hakkında yanlış bilgi içerdiği iddia edilen 27 Haziran tarihli bir gönderiden kaynaklanıyor.
Söz konusu tarihte Fortanga, Rusya ordusunun Ukrayna'daki kayıpları üzerine ve Ukrayna şehri Kremenchuk'taki bir alışveriş merkezinin bombalanması hakkında rapor yayımladı.
Çekya'nın başkenti Prag'da olan Yevloyeva uçlu bulunur ve Rusya'ya getirilirse, üç yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.
Ailesine devlet tacizi
Rusya polisi geçtiğimiz Haziran'da Yevloyeva’nın ailesinin İnguşetya’nın Sunzha şehrinde yaşadığı evi aradı. Annesi de, kızına yönelik suçlamalarla ilgili olarak sorgulanmak üzere İnguşetya'daki Rusya Soruşturma Komitesine çağrıldı.
Open Caucasus Media’ya konuşan Yevloyeva’nın, “Rus güvenlik güçleri ailemi taciz ederek benim üzerimde baskı oluşturmaya çalışıyorlar. Sabahın erken saatlerinde kalabalık bir polis grubu arama yapmaya geliyor, evde bulunan annem tansiyon nedeniyle hastaneye kaldırılıyor. Yakınlarıma yazmayı bırakmam gerektiğini, yoksa baskıların devam edeceğini söylüyorlar.” dedi.
İlk dava değil
Yevloyeva hakkında ilk dava, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı işgal girişimine destek mitingi için İnguşetya’nın başkenti Magas’ta zorla toplanan çocuklarla ilgili paylaşım yapması nedeniyle açıldı. Yevloyeva mitingle ilgili, “Aklı başında her insan gibi çocukların katılımı beni çileden çıkardı.” dedi.
Rusya devlet medya düzenleyicisi Roskomnadzor da 28 Mart'ta Fortanga'nın web sitesini engelledi.
Rusya’nın 'yalan bilgi yaymayı' suç sayan kanunu
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 5 Mart’ta, Ukrayna'daki savaş hakkında hükümetinin anlatısına aykırı bilgileri yayanlara 15 yıla kadar hapis cezası öngören yasayı onayladı.
Yasa ‘sahte haber paylaşımını’ suç sayan, orduyu itibarsızlaştıran ve Rusya'ya karşı yaptırım çağrısında bulunan haberlere yaptırım getiriyor.
Yasa, Rusya ordusunun itibarsızlaştırmasına azami 5 yıllık hapis cezası, ‘ordu hakkında kasıtlı olarak yanlış bilgilerin yayılmasına’ da 1.5 milyon rubleye (13 bin 700 dolar) kadar para cezası, bir yıla kadar ıslah işçiliği, üç yıla kadar zorunlu çalıştırılma ya da aynı süre için hapis cezası verilmesini kapsıyor.
Ayrıca Rusya, Ukrayna saldırısını “işgal”, “savaş” veya “istila” yerine “özel askeri operasyon” olarak nitelendiriyor.
TIKLAYIN - Rusya, 'yalan bilgi yaymayı' suç sayan yasa tasarısını onayladı
TIKLAYIN - Gazeteciler Rusya'dan kaçıyor: 150'den fazla gazeteci ülkeden çıktı
(HA)