İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği, işitme engelli öğrencilerin sınıfta rahat duymasını sağlayan FM sisteminin öğretmenler tarafından kullanılmasının zorunlu olması için bakanlığın genelge çıkarmasını talep ediyor.
2014-2015 yılında Türkiye’de 4 bin 365 işitme engelli öğrenci* kaynaştırma eğitimde yer alıyor. |
Engelli öğrencilerin engelsiz öğrencilerle bir arada eğitim almasını sağlamak için devlet ve özel okullarda kaynaştırma sistemi uygulanması zorunlu. Bu sistemde okul idaresinin ve öğretmenlerin engelli öğrencilerin kaynaşmasını sağlamak için destek hizmetleri sunması gerekiyor.
Ancak Türkiye’de bu konuda çok ilerleme sağlandığı söylenemez. İşitme engelli öğrencilerin kullandığı FM sistemi de bu sorunlardan biri.
FM sistemi nedir?
Önce FM sistemi nedir ona bakalım.
İşitme cihazı kullanan kişiler gürültülü ortamlarda sesi net olarak duyamayabiliyor. Bu durumda karşısındaki kişiye bir mikrofon ve küçük bir cihazdan oluşan FM sistemi takılıyor.
Böylece konuşan kişinin sesi diğer gürültüleri yok ederek ses dalgaları sayesinde işitme engellinin kulağına gidiyor.
FM sistemi okul ortamında olmazsa olmaz bir aparat. Çünkü öğretmen konuştuğunda sınıftaki gürültü nedeniyle işitme engelli sesi iyi duyamıyor. Bu sistemi takan öğretmenin sesi direk öğrencinin kulağına gidiyor.
Öğretmenin tek yapması gereken FM sisteminin mikrofonunu ağzının 10-20 santimetre aşağısına takmak ve normal konuşmasına devam etmek.
FM sistemini devlet karşılamıyor, ailenin yaklaşık 4 bin lira ödemesi gerekiyor.
Öğretmenler takmak istemiyor
TIKLAYIN - ÖĞRETMENLER BU MİKROFONU NEDEN TAKMAK İSTEMİYOR?
Ancak bianet’in de gündeme getirdiği gibi maalesef öğretmenler çeşitli nedenlerle öğrencilerin dersi dinlemesini sağlayan bu sistemi takmak istemiyor.
İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği, Milli Eğitim Bakanlığa gönderdikleri dosyada "FM sisteminin, FM mikrofonunun işitme engelli öğrencisi olan öğretmenler tarafından kullanılması zorunludur" genelgesi çıkartılmasını talep etti. Bunun hem kaynaştırmalı eğitimde verimliliği arttıracağı hem de velilerin, öğretmenleri FM sistemini kullanmaları için ikna etmeye çalışma vb. gibi sorunları bitireceği belirtildi.
Dosyada, öğretmenlerin bu cihazı takmamak için “Adil davranmamış olurum, hamileyim kanser yapar, bozulursa maliyeti benden çıkar” gibi bahaneler sundukları hatırlatıldı.
Sağlığa zararlı değil
Bu konuda uzman görüşlerine yer verildi:
Derya Tiryaki (Phonak Firması): "Öğretmenlerin bu sistemleri kullanması sağlıkları açısından bir sorun oluşturmayacaktır. Bir örnek vermek gerekirse ortalama bir cep telefonunun SAR değeri 10 g doku üzerinde 1,2W/kg olarak belirlenmiştir ancak verici olarak kullanılan Roger Inspironun SAR değeri 0,05W/kg'dir. Yani Roger sistemlerinin SAR değeri bir cep telefonunun yaklaşık 1/24 kadarıdır.”
Öğrencilerin başarısı artıyor
Şenay Altıntay (Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Odyoloji Bölümü): Araştırmalar FM sistem kullanan çocukların dinleme becerilerinin ve konuşmalarının daha iyi geliştiğini, öğretmenlerini dikkatleri dağılmadan daha uzun süre dinlediklerini ve derse katılımlarının arttığını göstermektedir. Ayrıca takip ettiğimiz hastalarımızın kreş öğretmenlerinin gürültülü anlarda bile FM kullanan işitme engelli çocuklar ile çok daha kolay iletişim kurduklarını ifade etmektedirler." (NV)
"Mevzuattan Uygulamaya Engelli Hakları İzleme Raporu 2014” raporu.