İkİ kez beraat etmesine rağmen 9 Şubat'ta yeniden yargılanacak olan Sosyolog Pınar Selek'in durumuyla ilgili açıklama yapan Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helenê Flautre Selek'in davasıyla ilgili adli makamların baskısına ilişkin delillere ulaştıklarını ifade etti, "Selek'i AB Parlamentosu'na davet ettik. Buluşmamızda Selek'in vahim durumda olduğunu, tehdit altında yaşadığını izledik. Adli makamların politik bir ceza arayışında olduğunu gördük." dedi.
Pınar Selek'le Avrupa Parlamentosu'nda görüşen Helene Flautre ile Parlamento'nun Sosyalist Grubundan Karma Parlamento Komisyonu delegesi üyesi Maria Eleni Koppa, Selek'in durumuyla ilgili olarak bugün İstanbul'da Hilton Otel'de basın toplantısı düzenlediler.
Pınar Selek'in çok değerli bir sosyolog olduğunu ve haksız yere yargılandığını ifade eden Flautre, Adalet Bakanı ile dün akşam yaptığı görüşmede bu görüşlerini dile getirdiğini söyledi. Araştırmacı ve bilim insanı olarak eğildiği konular sebebiyle Selek'in haksız uygulamalara maruz kaldığını söyleyen Flautre, "Selek toplumda en marjinal kalmış olanların sorunlarına eğildi, azınlıklarla ilgilendi. Bu yüzden devlet Selek'i cezalandırıyor." dedi.
Flautre: "Birinci mahkeme iradesini tekrarlamalı"
Selek Avrupa'da ilgi odağı olduğunu belirten Flautre, "Süreç bitmezse Türkiye'deki adalet sisteminin imajı yara alacak, düşünce özgürlüğü ve adaletle ilgili eksiklikler olduğu ortaya çıkacak. Selek'i suçsuz bulan ilk mahkeme iradesini tekrar etmeli." dedi ve devam etti:
"Mısır Çarşısı'ndaki gaz patlamasını bomba gibi gösterip bunun bir terör olayı olduğunu iddia etmek inanılır gibi değil. Avrupa Komisyonu'nun davayla ilgilenmesini talep ettik. Bütün isteğimiz haksız yere suçlanıp yargılanan değerli araştırmacı Selek'in Türkiye'ye dönüp çalışmalarına devam etmesini sağlamaktır."
Açıklamaları Fransızca ve İngilizce'den Türkçe'ye AP görevlisi Ali Yurttagül'ün çevirdiği basın toplantısında Fleutre'dan sonra söz alan Avrupa Parlamentosu üyesi Maria Eleni Koppa da Avrupa Birliği vatandaşları ve kadınlar olarak Pınar Selek'i desteklediklerini göstermek ve 12 senedir devam eden sürece "dur" demek istediklerini söyledi. Koppa, insan ve kadın hakları açısından "korkunç" olarak nitelediği bu sürecin son bulması gerektiğini ifade etti.
Koppa: "Türkiye'deki tüm ilerici insanlar Selek için bir şeyler yapmalı"
Bugünlerde Avrupa Parlamento'sunda (AP) Türkiye'nin tartışıldığını söyleyen Koppa, "AP raporuna Pınar Selek'in durumuna değinen değişiklik önerisi verdik. Bunun rapora gireceğini umut ediyorum. Türkiye'de bütün ilerici insanların Selek'in durumuna eğilmesini ve talihsiz süreci değiştirmeye çalışmasını istiyor ve bekliyorum." dedi.
Koppa, Selek'in durumunun 12 senelik bir mesele olduğunu, şu anki hükümetin politikasıyla ilgili olmadığını, ancak sürecin devam etmesinin ve son bulmamasının şu anki hükümetin sorumluluğunda olduğunu belirtti.
Geçtiğimiz ay Avrupa Parlamentosu'nda Pınar Selek'in de katıldığı bir toplantı düzenlemiş, ardından da Komisyon Eş Başkanı Helenê Flautre, Pınar Selek'e olan desteğini duyurmuştu. (EG/EK)