Global kamu borcu, 2018 sonunda, 2007 seviyesinin yaklaşık iki katı olan 66 trilyon dolara ulaştı ve bu rakam Fitch'in, dün yayımlanan Küresel Kamu Borçları Raporu göre, küresel GSYİH'nın yüzde 80'ine eşdeğer.
Fitch Ratings'in küresel ülke kredi notları bölümü başkanı James McCormack, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Kamu borç seviyeleri yüksek ve bu durum küresel faiz oranlarının tekrar yükselmeye başladığı ortamda birçok ülkeyi finansal sıkılaştırmaya hazırlanma konusunda yetersiz durumda bırakıyor" ifadelerini kullandı.
McCormack yaptığı değerlendirmede kredi notu 'AAA' olarak 11 ülke olduğunu belirterek, bu 11 ülkenin son 20 yılda neredeyse hiç değişmeyen küresel kamu borcunun yüzde 40'ını oluşturduğunu söyledi.
McCormack, "2018'de, faiz oranlarında geçtiğimiz yıllara oranla daha fazla yükseltme yapıldı, ancak negatif derecelendirme görünümlerinin olduğu yere göre, 2019'un daha kötü geçeceğine inanıyoruz diye konuştu.
ABD'nin borcu 6,7 trilyon dolar arttı
Hazırlanan raporda, gelişmiş ülkelerin toplam borç yüklerinin 2012 yılından bu yana 50 trilyon dolar civarında dolaştığına işaret edildi ve ABD'de kamu borcunun 2012'den bu yana 15,2 trilyon dolardan 21,9 trilyon dolara çıktığı belirtildi.
Raporda, 21 trilyon dolar borcu olan ABD'nin dünyanın en borçlu hükümeti olduğu vurgusu yapılırken, bu ülkenin borcunun Fransa, Almanya, İtalya ve Britanya'nın borçlarından neredeyse 10 kat daha fazla olduğu belirtildi.
Gelişmekte olan ekonomilerin borçlarının da 2012 yılından bu yana yüzde 50 belirtilen raporda, borcun 10 trilyon dolardan 15 trilyon dolara çıktığı aktarıldı.
Rapora göre, bu dönemde Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki gelişmekte olan ekonomilerin borcu yüzde 104, Sahra altı Afrika'nın borcu yüzde 75 artmasına rağmen bu bölgeler hala her biri 1 trilyon doların altında olan nispeten düşük borç stoğuna sahip bölgeler olrak tanımlandı. (HA)