7 Nisan tarihli bu görüntüler sosyal medyada Beyaz Baretliler tarafından yayıldı.
Haberin Kürtçesi için tıklayın
İngiltere'de yayınlanan Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, kimyasal saldırının gerçekleştiği iddia edilen Doğu Guta'nın Duma ilçesinden bir doktorla ve olay yerinden kişilerle görüşerek yazdığı makalesinde dikkat çekici detaylar ortaya koydu.
Suriye'deki muhalif gruplar ile Beyaz Baretliler isimli sivil savunma örgütü 7 Haziran'da kliniğe gerçekleşen bodrum katlarındaki ölü insanların görüntülerini Twitter hesabından paylaşmıştı. Görüntülerde nefes almakta güçlük çeken çocuk ve yetişkinler birbirine su atıyor.
Duma'ya bir grup gazeteciyle giren ardından gruptan ayrılarak Point 200 isimli kliniğe giden Fisk, yazısına "Bu Duma olarak adlandırılan yıkılmış apartman bloklarının arasında pis kokan, harabe bir ilçenin hikayesi. Ve içindeki korkunç görüntülerle son bir haftada Batı dünyasının en güçlü üç devletin Suriye'yi bombalamalarına olanak veren bir yer altı kliniğinin..." diye başlayan Fisk kimyasal saldırı iddialarıyla tüm dünyanın tepkisini çeken görüntüleri orada bulan bir doktora soruyor.
Fisk'in konuştuğu, söz konusu hastaneden çekilerek sosyal medyada hızla yayılan görüntülerin gerçek olduğunu, ancak bir kimyasal saldırı olmadığını söylüyor. Doktor hava saldırısı sonucu meydana gelen tozun rüzgarla taşınarak insanlarda kimyasal saldırıya benzer bir etki yaptığını da ekliyor.
Fisk, Doktor Rahaibani'nin o gece hastanede olmadığını ve o sıralar Duma'yı kontrol altında tutan Ceyş-ül İslam'ı (İslam Ordusu) "teröristler" olarak tanımladığını belirtiyor.
Fisk o gece hastanede olan doktorların ise ziyareti sırasında, kimyasal saldırı iddialarına ilişkin soruşturmada ifade vermek için Şam'da bulunduklarını yazıyor.
"Beyaz Baretliler'den birinin bağırmasıyla panik başladı"
Fisk'e konuşan doktor Rahaibani, "O gece buradan 300 metre uzaktaki evimde ailemle birlikteydim, ama bütün doktorlar neler olduğunu biliyor. Hava saldırıları çok yoğundu ve Duma üzerinde hava araçları uçuyordu ama o gece, rüzgar ve kocaman toz bulutları insanların yaşadığı bodrum katlara ve depolara girmeye başladı" diyor ve ekliyor:
"Hipoksi, oksijen yetmezliği sorunu yaşayan insanlar kliniğe gelmeye başladılar. Daha sonra kapıda Beyaz Baretliler grubundan biri 'gaz' diye bağırdı ve panik başladı. İnsanlar birbirlerine su atmaya başladılar.
"Evet, video burada çekildi ve gerçek, ancak gördüğünüz insanlar hipoksi geçiriyorlar, gaz zehirlenmesi değil".
Fisk, Beyaz Baretlilere bu iddiayı sormak için Duma'daki ofislerine gidiyor, ancak hükümet ile yapılan anlaşma kapsamında İdlib'e gittiklerini öğreniyor.
OPCW Çarşamba günü inceleme yapacak
Robert Fisk, Duma'da kimyasal saldırı iddialarına hiçbir zaman inanmayan, bunların İslamcı gruplar tarafından uydurulduğuna inanan insanlar olduğunu da söylüyor.
Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) heyetinin Çarşamba günü Duma'ya erişimine izin verilmesi bekleniyor.
Beyaz Baretliler kimdir?The White Helmets (Beyaz Baretliler) Suriye Sivil Savunması olarak da adlandırılıyor. Yaklaşık 3 bin gönüllüden oluşan bir arama-kurtarma ağı olan grup ABD tarafından finanse ediliyor. Kuruldukları 2013'ten bu yana yaklaşık 62 bin kişinin hayatını kurtardıklarını söyleyen grubun çalışmalarını anlatan 'The White Helmets' filmi geçen yıl Oscar'da "En İyi Kısa Belgesel Oscar Ödülü" aldı. Rusya tarafından El Nusra örgütüne yakın olmakla suçlanan Beyaz Baretliler için Rusya Genelkurmayı son saldırı iddialarıyla ilgili "Bir Beyaz Baretliler mizanseni" dedi. |
(PT)