"Sistem çocuk emeğini kullanıyor; özellikle denetlenmeyen küçük işyerlerinde çok fazla çocuk çalıştırılıyor. Çocukların çalıştırılmasının tamamen sonlandırılması gerekiyor."
Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Gürhan Fişek, 12 Haziran Çocuk İşçiliğine Karşı Dünya Günü öncesinde çözüm önerilerini bianet'e anlattı.
"Problemin devam etmesinde küreselleşme de önemli bir etken; sistem çocuk emeğini kullanıyor. Diğer taraftan ülkelerin yoksulluk ve nüfus sorunu var. Ailelerin gelir düzeyi yeterli olsa çocuk işçi sayısında azalma olacak. Çocukların aile için maliyeti yüksek, dolayısıyla aileler maliyeti düşük çözümlere yönelip çocukları çalıştırıyor. "
Temel eğitim 12 yıla çıkarılmalı
Fişek, çocuk işçiliğinin tamamen ortadan kaldırılması için kısa ve uzun erimli önlemler alınması gerektiğini anlatıyor:
"Sekiz yıllık temel eğitim, çocuk işçiliğini azaltılmasında önemli bir adım; bu çözümün üzerinde önemle durmak lazım. Çocuk istihdamının tamamen azaltılması amacıyla temel eğitimin 12 yıla çıkarılmasını istiyoruz."
Çocuklar yerine anneleri çalışmalı
"Çocukların en kötü biçimde çalıştırılmasının tamamen sonlandırılması gerekiyor, bu alanda iyileştirme olanağı yok" diyen Fişek devam ediyor:
"Uzun erimli çözümlerin başında sosyal politikalar geliyor. Ailelerin ekonomik ve sosyal düzeyinin yükseltilmesi, anne ve babaların çalışma hayatına katılması gerekiyor. Mutlaka ev içinde bulunan anne çalışmalı ki aile çözüm olarak çocuklar çalıştırmasın. Kadın istihdamı çocuk işçiliğiyle mücadelede önemli bir etken."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Çocukları 100 liraya çalıştırıyorlar" açıklamasını hatırlatan Fişek, çocuk işçiliği ile mücadelenin bir devlet politikası olması gerektiğini söylüyor:
"Başbakan kendi yapması gerekenleri unutup, suçu başkalarının üzerine atıyor. Çocuklar çalıştırılıyorsa hükümet nerede? Çalışma Bakanlığı nerede? Bu konuda politikalar üretmeleri, çocukların çalıştırılmasını engelleyecek düzenlemeler yapmaları gerekiyor. İşverenlere bizim kızma hakkımız var ama Başbakan'ın yok; onun engelleme görevi var."
Türkiye'de çocuklar en çok tarımda çalıştırılıyor
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2006 Çocuk İşgücü Anketi'ne göre Türkiye'de, altı ila 17 yaş arasında, tespit edilebilen 958 bin çocuk işçi var; bunlardan 632'si oğlan, 326'sı kız çocuğu.
Çocukların 392 bini (% 40,9) tarım sektöründe, 566 bini (% 59,1) tarım dışı sektörlerde çalıştırılıyor.
Çocukların yüzde 53'ü ücretli; yüzde 2,7'si işveren hesabına, yüzde 43,8'i aile yanında ücretsiz çalıştırılıyor.
Türkiye, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 2006'da kabul ettiği "Kötü Şartlardaki Çocuk İşçiliğinin Yasaklanması ve Ortadan Kaldırılmasına İlişkin 182 Numaralı Acil Önlemler Sözleşmesi" imzalayan Birleşmiş Milletler ülkeleri arasında yer alıyor.
ILO, Cenevre'de devam eden konferansında imzacı ülkelerden, 182 numaralı sözleşmedeki 2016 hedeflerini tutturmalarını istedi. (SP/TK)