Danimarka Dışişleri Bakanı Per Stig Möller, Pazartesi akşamı Brüksel'de, AB ülkeleri dışişleri bakanları ile yediği akşam yemeğinde, Türkiye'nin durumuna ilişkin, meslektaşlarıyla yoğun biçimde tartıştığını belirterek, "Türkiye konusunda zirveye, Alman-Fransız önerisinden esinlenen olumlu bir metin sunacağız" dedi.
"Öneri Türkiye'nin lehine"
Türkiye'nin Kopenhag kriterlerine uyumu için gerçekleştireceği reformların 2004 yılı sonunda değerlendirilip, bu değerlendirme çerçevesinde, üyelik müzakerelerine 2005 yılında başlamasını öngören Alman-Fransız önerisi, AB ülkelerinin çoğunluğu tarafından destekleniyor. Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, bu önerinin geniş çapta kabul gördüğünü belirtip, "Umarım Türkler de önerinin, ne denli Türkiye'nin çıkarına olduğunu fark ederler" dedi.
AB Dönem Başkanlığı'ndan Danimarka basınına açıklama yapan kaynaklara göre, İngiltere, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Portekiz, Türkiye'ye verilecek müzakere tarihinin 2004 yılına çekilmesini istiyor. Aynı kaynaklar, Türkiye'nin üye olmasına en şüpheci yaklaşan ülkenin Avusturya olduğunu belirtiyor.
Danimarka'nın tutumu önemli
Yarın Kopenhag'ın Bella Center adlı fuar ve konferans merkezinde başlayacak AB Zirvesi'nde Danimarka'nın, yalnızca Dönem Başkanı olarak değil, üye ülke sıfatıyla Türkiye'ye ilişkin takınacağı tutum, diğer ülkelerin çoğunluğunu desteklemek biçiminde olacak.
Dışişleri Bakanı Per Stig Möller, geçtiğimiz hafta Danimarka Parlamentosu Avrupa Komisyonu'ndan bu yönde yetki aldı. Danimarka Parlamentosu'ndaki tüm siyasi partiler, AB içinde Türkiye için uygun görülen tarihi Danimarka'nın da onaylamasını isterken, Türkiye'nin AB üyeliğine tümüyle ve toptan karşı çıkan tek parti Danimarka Halk Partisi oldu. Türkiye'nin Müslüman bir ülke olarak geleneksel anlamda Avrupa dışında olduğunu sürekli yineleyen Danimarka Halk Partisi, aslında Danimarka'nın da AB üyeliğine kısacası AB'ye karşı. (BB/NK)