TBMM'de Genel Kurul'da yarın da görüşülmeye devam edilecek olan "Eşitlik Komisyonu" tartışması sürüyor.
Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER) Başkanı Hülya Gülbahar'la eşitlik komisyonu sürecini konuştuk.
29 Ocak'ta günü Anayasa Komisyonundaki toplantıda kadın örgütleri talebi doğrultusunda meclisteki tüm partilerin oy birliğiyle Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu kurulmasını kabul etmelerini hatırlatan Gülbahar "Komisyonunun isminden, içeriğine tüm partilerin kadın ve erkek milletvekillerinin sergilediği yapıcı tutum eşitlik konusunda Türkiye'de bazı şeylerin daha hızlı değişebileceği konusunda umut vermişti" dedi.
"Anayasa Komisyonunda yapılan görüşmelerde altı çizilen komisyon tutanaklarına ve komisyonun meclise sunduğu anayasa komisyonu gerekçe metnine aynen yansıyan pozitif ayrımcılık ilkesi kritik önem taşıyordu."
"Açıkça 'biz eşitliğe eşit temsil ilkesine karşıyız' deniyor"
Gülbahar'a göre eşitsizlikleri gidermeden sanki herkes eşitmiş gibi "herkese eşit fırsat sunuyoruz" demek bütün hakları kağıt üzerinde bırakacaktı ve bu nedenle komisyonun ismi Fırsat Eşitliği olmamalıydı.
Ancak partiler arası bu uzlaşmaya rağmen 10 Şubat'ta günü AKP Uşak Milletvekili Mustafa Çetin ve Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün'ün itirazları nedeniyle komisyonun adı Gülbahar'ın nitelemesiyle "emrivaki yapılarak" 'Fırsat Eşitliği" komisyonu oldu.
"Bu emrivakinin de gösterdiği gibi ne yazık ki hâlâ kadınlar ve erkeklerin eşit olduğu fikrine tepki duyanlar inanmayanlar var. Bu kesimler eşitlik konusu her gündeme geldiğinde karşımıza çıkıp yasaların ve uygulamaların değişmesinin önünde engel oluşturuyorlar."
Milletvekili Çetin "Bu isim yanlıştır. Yarın hukuki sorun yaratır. 900'e yakın mülki idare amiri var... Vali, kaymakam, vali yardımcısı. Bunların sadece 18'i kadın. Yarın 900'ün yarısını kadın yapacak mıyız?" diye sormuştu.
KA-DER Başkanı Çetin'in itirazını "manidar" buldu:
"Elbette ki kadınlar eşit temsil edilmeli, ama 'henüz bunun için erken' gibi bir kılıf bile uydurulmadan açıkça 'biz eşitliğe eşit temsil ilkesine karşıyız' deniyor."Gülbahar'a göre daha kötüsü iki kişinin görüşü olarak kamuoyuna yansıtılan bu fikrin AKP'de grup görüşü olarak kabul görmüş olması.
"AKP'li milletvekillerini de zor durumda bırakan bu dayatmanın yarın yapılacak olan oylamalarda tekrir-i müzakere yani isim maddesinin yeniden ele alınarak görüşülmesi yoluyla çözülmesini diliyoruz. "
Gülbahar "CHP, DTP, DSP ve MHP'lilerin ortak isim bulma ve çözme konusunda her türlü işbirliğine açık olduğunu görüyoruz" dedi.
"Kadınların on yılı aşkın süredir mücadelesini verdiği, Türkiye'nin AB sürecinde 'sosyal politikalar' başlığının açılmasını sağlayacak olan bu komisyonun kurulmasının Meclisteki tüm kadınların ve kadın hareketinin içine sinecek biçimde çıkması komisyonun işlevli olarak çalışabilmesinin de ön şartını oluşturacak. "
Gülhabar kadınların mesajının net olduğunu söyledi:
"Bu tarihi noktanın siyasi sorumsuzluklar ya da yerleşik kadın düşmanlığına prim verilmeden değerlendirilmesini kadın ve erkek eşitliğinin esas alan bir isim üzerinde anlaşılarak komisyonun oluşturulmasını talep ediyoruz." (EZÖ)