PKK'ye yönelik askeri harekatın yarattığı gerginliğe rağmen Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Raif Türk ve yazar Ümit Fırat, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Türkiye ziyaretinin iki ülke ve özellikle de Kuzey Irak'taki Kürt yönetimiyle Türkiye arasındaki ilişkilerin yumuşamasını sağlayacağını düşünüyor.
Her iki isim de, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin bu fırsattan yararlanıp Kürdistan Bölgesel Yönetimi'yle de ilişki kurması gerektiğini belirtti.
"İstenmeyen" Talabani ilk defa
1960'lardan bu yana siyasi mücadele yürüten, 1975'te Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) kurucuları arasında yer alan ve Amerika birleşik Devletleri'nin (ABD) Saddam Hüseyin'i devirmesinden sonra 2005'te Cumhurbaşkanlığına seçilen Talabani, cuma günü Ankara'ya geliyor.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daveti üzerine gelecek Talabani üç gün kalacak ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la da görüşecek.
Bir önceki Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Talabani'nin ziyaret talebini reddetmişti. Gazetelerde yer alan haberlere göre bu defa da Talabani için resmi tören düzenlenmeyecek.
"İlişki kurmadan yaşamak mümkün değil"
Fırat, Talabani'nin ziyaretinin çoğunlukla "sembolik" bir anlam ifade ettiğini; bu ziyaretten bağlayıcı kararlar çıkmasını beklemediğini söyledi:
"İki ülkenin devlet düzeyinde ilişki kurmasıyla bir dönem kapanıyor. Gül'ün bu talebi tepkilere rağmen elinin tersiyle itmemiş olması önemli. Çok iyimser olmaya gerek yok ama karşılıklı çıkarları olan iki devletin ilişki kurması önemli."
Fırat, Talabani'nin sadece Kürtleri değil tüm Irak'ı temsil ettiğini hatırlatıyor ve Irak'taki Arapların, Şiilerin de onayını almadan bu ziyareti gerçekleştirmeyeceğini vurguluyor.
"Kürtler ziyaretten rahatsız değil"
Ona göre bu ziyaretin kara harekatının ardından gelmesi, ne Türkiye'deki ne de Kuzey Irak'taki Kürtleri rahatsız etmeyecek.
"Hem Mesut Barzani hem de Talabani, Kürt sorununun Türkiye'nin sorunu olduğunu vurguladı. Kuzey Irak'ta Kürtler kendi yönetimleri kurdu. Dolayısıyla bazı radikalleri bir kenara bırakırsak kimse bu ziyaretten rahatsız olmaz."
Fırat, "bazı radikaller" derken, örneğin harekatın ardından ziyaretin yapılamamasını savunan Leyla Zana ve benzeri şekilde düşünenleri kastettiğini söyledi.
"Irak'ın yolu Kürt bölgesinden geçiyor"
Raif Türk de kara harekatının "bölgeyi gerdiğini" belirtti.
Ekonomi etkilenmese de, Türk'e göre "40 yıldır çözüm üretmeyen" askeri operasyonlar sorunun derinleşmesine yol açıyor.
Ona göre, çözüm Güneydoğu'ya yatırımların artması, bölgenin kalkınması, insanların refahının artmasıyla mümkün.
Bunun için Irak'la ilişkiler gelişmeli, istikrarlı hale gelmeli. Türk, Talabani'nin ziyaretini bu açından önemsiyor.
"Devletin Kuzey Irak Kürtleriyle ilişki kurması gerekli. Bunun başka çaresi yok. Kürt yönetimi PKK'yle arasına gerekli mesafeyi koyuyor. Irak yeniden kurulurken Türkiye'de bu sürece katılmalı, yardımcı olmalı. Irak'a giden yol Kürt bölgesinden geçiyor." (EÜ/GG)