Fırat ve Parlak, bu hareketin yeni bir oluşum olmadığı ve öncekilerin devamı olduğu konusunda birleşirken, Öztürk Kürt Hareketi'nin yeni bir döneme girdiğini ve gelişmelerin heyecan verici olduğunu söyledi.
"Demokratik Toplum Hareketi, yönetimde vitrin değişikliği"
Böyle bir gelişmeyi beklediğini ve bu konuda geç bile kalındığını söyleyen yazar Ümit Fırat, bu hareketi öncekilerin devamı olarak gördüğünü belirtti. Böyle bir hareketin oluşmasına Abdullah Öcalan'ın gerek duyduğunu savunan Fırat, Öcalan'ın avukatları aracılığıyla başlayan çalışmalara DEP'li milletvekillerinin de dahil olduğunu öne sürdü.
Fırat, "Hatip Dicle'nin aracı olması da etkili. Hareketin daha kısa sürede açıklanması bekleniyordu, ancak kendi aralarında mutabakat sağlamaları uzun sürdü. Sonuçta, Leyla Zana'ya okutturulan metin ortaya çıktı" dedi.
Fırat, şöyle konuştu:
* Hareketin devamında uzlaşmada çekince yaşayanlar artık netleşti, cesaret buldular. Dünkü açıklama bunun sonucuydu. Halihazırdaki partinin genel başkanı da dünkü oturumdaydı. Demokratik Halk Partisi'nin (DEHAP) genel başkanı da kendi başına birşey yapamayacağı için bu harekete dahil oldu.
* Bu hareket diğer partilerin üzerinde değil, yeni bir şey de değil. DEHAP'ın devamı, yönetimde vitrin değişikliği olarak değerlendiriyorum. Eski milletvekilleri varolan yönetim tarafından dışlanmışlardı, şimdi onlar yönetime dahil olmuş oldu. Aslında gidebilecekleri yer belli; bu kendi inisiyatifleri değil, uzaktan kumandalılar. Bu hareketten olağanüstü bir şey beklemiyorum, maddi zeminleri yok. Görev değişimi ve bazılarının sürece dahil olması olarak değerlendiriyorum.
"Bu hareket hem tabanı hem de başarıyı kucaklayacak"
Belgeselci ve yazar Handan Öztürk, bu hareketin oluşumunu olumlu bulduğunu, bununla birlikte Kürt Hareketi'nin de yeni bir döneme girdiğini söyledi.
Gelişmeyi heyecan verici olarak değerlendiren Öztürk, Kürt Hareketi'nin uzun bir zaman alan öfkeyle kine dayalı, dar bakışlı tepkisel hareketi aştığını ve kendisiyle daha ileri bir noktada hesaplaştığını ifade etti.
"Bu aynı zamanda tabanın da samimi bir isteği" diyen Öztürk, uzun süredir tabanın, önderliğin önünde gittiğini, Demokratik Toplum Hareketi'nin hem tabanı, hem de başarıyı kucaklayacağını belirtti. Öztürk sözlerini "Yeter ki milliyetçi (Türk yada Türk tandanslı) provokasyonlarla önü kesilmesin" diye sonlandırdı.
"Bu çalışmalar öncekilerden farklı olmayacak"
Kürt Aydın Girişimi DEMOS Kurucusu, Dr. Kemal Parlak bu hareketin; yeni bir hareket ve oluşum olmadığını söyledi ve hareketi, "on yıllık süreç içinde demokratik mücadelenin başarılı şekilde yürütülememesinin sonucu kesintiye uğrayan mücadelenin yeni süreçlerinden biri" olarak değerlendirdi.
Parlak, "Bu hareket içinde kurum içi ve evrensel demokrasiye uygun hareket yapılamadığı için sürekli yeni değerlendirmeler yapmak zorunda kalındı. Her yeni değişim, bir öncekinin devamı ve benzeri olduğu için dönüşüm sağlanamadı. Bu nedenle bu çalışmalar da daha öncekilerden farklı olmayacak" dedi.
Topluma açılımlar getirecek bu ihtiyacın iyi kullanılamadığını belirten Parlak, olan potansiyelin harcandığını ve şu anda daha marjinal bir çizgi izlendiğini söyledi. Parlak, bu kadronun yeni bir kadro olmadığını, hareketin olması gereken noktanın çok gerisinde olduğunu ve geri kalmasında da bu kadroların etkisi olduğunu da belirtti. Parlak, "Çünkü bu kadrolar demokrasi ve özgürlük mücadelesini iyi değerlendiremedi" dedi. (NS/YS)