Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat "Atatürk devrimlerinin toplumda travma etkisi yarattığı" yolundaki sözlerine gelen tepkiler üzerine "açıklamasının düşünce ve ifade özgürlüğünden ibaret olduğunu belirtti, "Doğrudur, her devrim gibi Atatürk devrimleri de toplumda bir travma yaratmıştır" dedi.
"Çünkü bir gece önce eski Türkçe yazı TBMM'de lağvedilerek Latin alfabesi getirilmiştir. Bu devrimdir. Toplumda okuma-yazma oranı sıfıra düşmüştür. Latin alfabesi, bilmeyenler için öyledir."
"İfade özgürlüğü..."
New York Times'tan Sabrina Tavernise'a verdiği demece ilişkin, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Fırat, ifade özgürlüğü üzerinde durdu, "Bir insanın insan olabilmesinin temel unsurunun düşünce özgürlüğüne ve bunu ifade edebilmesine bağlı" diye konuştu.
Fırat medyayla ilgili de şöyle konuştu:
"Eğer medya psikolojik bir savaşın tarafı olarak bilgiyi çarptırıyorsa, kendine göre yorumluyorsa ve bu bilgiyi insanlara o şekilde aktarıyorsa o zaman doğru bilgiye ulaşmamış insan, düşünebilme yeteneğini, düşünce özgürlüğünü ve dolayısıyla ifade özgürlüğünü doğru kullanamaz."
"Bir devrimdir" dedim, "devrim iyidir ya da kötüdür" demedim
Fırat "Yeni bir Cumhuriyet kurulduğunu, bu Cumhuriyetin toplumun o güne kadarki birçok değer yargılarını ve kurumları ortadan kaldırdığını, bunun bir devrim olduğunu, Arap harflerinin kaldırılıp Latin alfabesinin kabulünün, Medrese eğitiminin kaldırılıp milli eğitimin tek bir yerde toplanmasının, zaviye ve türbelerin kapatılmasının, Diyanet İşleri Başkanlığının kurulmasının devrim olduğunu her devrimin de bir toplumsal travma olduğunu, evrim ile temel farklılığının da bu olduğunu" söyledi.
"Bu bir sosyal, tarihsel tespittir. Bunu değerlendirirken devrimin iyi veya kötü oluşu konusunda herhangi bir söylem yoktur orada."
CHP: Mustafa Kemal'in aydınlanma devriminden rövanş almak istiyorlar
cnnturk.com'un haberine göre Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Fırat'ın açıklamasının "Mustafa Kemal Atatürk'e ve Cumhuriyet'in değerlerine ve niteliklerine karşı tepkinin net şekilde dışa vurumu olduğunu" söyledi, "Mustafa Kemal'in en büyük eseri olan Cumhuriyet'i rotasından çıkartmak istiyorlar. Mustafa Kemal'in aydınlama devriminden rövanş almak istiyorlar. Hedef, Mustafa Kemal ve kurduğu Cumhuriyet'tir" dedi.
Milliyetçi Halk Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Oktay Vural da "Fırat, 1920'lerdeki bu devletin kuruluşuna, ilkelerine karşı mücadele eden yabancıların sözcülüğüne soyunmuştur" diye konuştu. (NZ/EZÖ)