Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2001 yılında sayılarına mahkeme kararıyla el konan Fırat'ta Yaşam gazetesinin sahibi Hasan Buran'ın açtığı davada ifade özgürlüğünü ihlal ettiği için Türkiye'yi haksız buldu.
Buran'ın başvurusunu dün (17 Haziran) karara bağlayan AİHM, 19 Mart 2001 tarihinde satılmamış gazete sayılarına el konmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 10. maddesine aykırı olduğunu bildirdi.
AİHM: Şiddet ve nefret söylemi yok, toplatma gereksiz
Suça gerekçe gösterilen üç yazıda, iktidarın sert şekilde eleştirildiği, Kürtlerin özgürlüğü ve kültürel hakları lehinde düşünceleri yansıttığı cezaevlerindeki direnişlere karşılık hükümetin tasarruflarının yerildiğini anımsatan AİHM, içeriklerde şiddetin özendirilmediği, isyana çağrı yapılmadığı ve nefret söyleminin de söz konusu olmadığını duyurdu.
Bu nedenle toplatmaların "temel bir sosyal ihtiyaca" karşılık gelmediğine işaret eden AİHM, oybirliğiyle AİHS'nin 10. maddesini ihlal ettiğine kanaat getirdiği Türkiye'nin tazminat ödemesini gerek görmedi.
Başkaya röportajına toplatma AİHM'de
Geçmişte Gaziantep'te Kürtçe ve Türkçe olarak yayımlanan gazete, üç yazıda "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" edildiği gerekçesiyle 19 Mart 2001 tarihinde toplatılmıştı.
Toplatma kararı, gazetenin Yayın yönetmeni Mehmet Boncuk'un Doç. Dr. Fikret Başkaya ile yaptığı "Sivil Toplum: Apolitizasyonun aracı..." başlıkla röportaj ile 10. sayfada yer alan "Newroz'u özgürleştirelim" ve "13 Mart, İsyanın çığlığıdır zulmün kalelerine..." başlıklı yazılarda "Halkı, ırk, din, dil, mezhep ve bölge farklılığı gözeterek açıkça kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" gerekçesiyle verilmişti. (EÖ/EZÖ)