"2004 Kasım'ı dikkate alınmasaydı bu insanlar tahliye olurlar mıydı acaba?" diye soran Ümit Fırat," DEP davasının hiçbir aşamasında hukuken ceza verilip verilmemesi tartışılmadı, DEP'lilerin bir cezayı hak edip etmedikleri de tartışılmadı. Bu arkadaşların hapiste yatması tartışılıyordu ve politik olarak yatmalarının yanlış olduğu ve Türkiye'nin imajını bozduğu düşünüldü, " diyor.
Niye 10 yıl yattılar..
"Bugünkü tahliye kararıyla bu imajın düzeltilmeye çalışıldığı gözükmektedir ve karar politiktir," değerlendirmesi yapan Ümit Fırat, kararın genel politikada bir yumuşamaya işaret ettiği düşüncesinde.
"Bu bakımdan bölgede de olumlu etkiler yaratacaktır," diyen Fırat'ın görüşleri şöyle:
"Ama bir şey var ki Türkiye'de hukuk olduğu yerde duruyor. Yargıtay yetkili olduğu için tahliye kararı verdi. Ancak yasal durum üzerinde bir inceleme yapmadı. Ankara DGM Türkiye'nin iç hukukunda ısrarlıydı. Ama görülen o ki Yargıtay meseleye daha global bakıp, Türkiye'nin imajı açısından değerlendirdi. Tahliye olanlar da zaten suçlu veya suçsuz olduklarına dair bir beyanda bulunmadılar, mahkemeye çıkmadılar, bu tip bir yargılamaya karşı çıktılar."
"Şimdi niye bu insanlar 10 yıl üç ay boyunca yattılar bu tartışılmalıdır.. 2004 Kasım'ı dikkate alınmasaydı acaba tahliye olurlar mıydı?"
Siyasi ortam
Ümit Fırat, kararın Kürt nüfusun yoğun yaşadığı bölgelerdeki etkisine ilişkin soruyu şöyle yanıtlıyor: "DEP'lilerin tahliye kararı şüphesiz bölge bakımından olumlu olur. KONGRA-GEL'in ateşkesi bozma kararı büyük kitleleri doğrudan fazla etkilemeyecektir, ama savaşı ilan eden tarafların bir 'savaş oyunu' olarak devam edebilir,"
Ümit Fırat, Kürtler açısından bir başka noktaya daha değiniyor: "DEP'lilerle aynı maddeden, benzeri faaliyetler yapanlar içerde ve onların cezalarında bir değişiklik söz konusu değil." (YS/BB)