* Fotoğraf: Oleksandr Filon / Canva
İsveç'te aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakması sonrası Türkiye-İsveç hattında yeniden artan gerilim devam ederken, Finlandiya'da yapılan bir anket, halkın NATO'ya İsveç olmadan girmeye sıcak bakıp bakmadığını ortaya koydu.
Finlandiya'nın Ilta-Sanomat gazetesinin Taloustutkimus anket şirketine yaptırdığı anketin sonuçlarına göre, ankete katılanların çoğu, İsveç'in NATO üyelik süreci Türkiye'nin itirazları nedeniyle daha da uzarsa Finlandiya'nın ittifaka yalnız katılması gerektiğini düşünüyor.
Bin 21 Finlandiyalı yurttaşın katıldığı ve 30 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında yapılan ankete katılanların yüzde 53'ü, "İsveç'in üyeliğine yönelik onay süreci Türkiye'nin itirazı gibi bir sebepten uzarsa, Finlandiya NATO'ya katılmak için İsveç'i beklemeli mi?" sorusuna "Hayır" dedi.
Ankete katılanlarına yalnızca yüzde 28'i, Finlandiya'nın NATO üyeliği için İsveç'i beklemesi gerektiğini söyledi.
Yüzde 19 ise görüş bildirmedi.
Ne olmuştu?
Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesiyle başlayan savaşın ardından Rusya ile bin 300 kilometrenin üzerinde sınırı bulunan Finlandiya ve İsveç, NATO'ya üyelik başvurusu kararı almıştı.
NATO'ya katılmak için Mayıs 2022'de birlikte resmi başvuruda bulunan iki ülke, üyeliklerine "terör" ve güvenlik gerekçeleriyle itiraz eden Türkiye hükümeti ile aylarca üçlü görüşmeler gerçekleştirdi.
Üç ülkenin Haziran ayında Madrid'deki NATO zirvesinde imzaladığı Üçlü Muhtıra kapsamında yapılan görüşmelerde İsveç ve Finlandiya verdikleri çeşitli taahhütlerle Ankara'nın çekincelerini gidermeye çalıştı..
Ancak Türkiye, Rasmus Paludan'ın İsveç'in başkenti Stockholm'deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakması üzerine üçlü görüşmeleri askıya aldı.
Bu eylemin ardından İsveç'in Türkiye'den NATO üyeliğine izin vermesini beklememesi gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'nın Finlandiya konusundaysa farklı bir tutum sergileyebileceğinin sinyalini verdi.
Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ise Finlandiya'nın kamu yayın organı Yle'ye yaptığı açıklamada, Finlandiya'nın NATO'ya İsveç olmadan katılması seçeneğini değerlendirmesi gerektiğini söylemişti.
"Şu an bu konuda bir duruş belirlemek için çok erken olduğunu" belirten Haavisto, ortak başvurunun "ilk tercih" olduğunu kaydetmişti.
Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik süreçlerinin tamamlanabilmesi için 30 NATO ülkesinin onayı gerekiyor. Türkiye ve Macaristan henüz bu başvuruları onaylamış değil. (SD)