* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı (AA)
Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan süreçte NATO üyeliğine ilişkin kararı beklenen Finlandiya ve İsveç'ten gelen NATO üyeliğine başvurulacağına yönelik açıklamaların yankıları sürüyor.
Avrupa Birliği'nin (AB) yanı sıra ABD, Kanada ve Almanya, iki ülkenin kararlarını memnuniyetle karşıladıklarını belirten açıklamalar yaparken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "NATO'nun İsveç ve Finlandiya'ya genişlemesinde Rusya'ya doğrudan tehdit yok ancak askeri altyapının bu bölgeye genişletilmesi tepkimizi tetikleyecek" dedi.
TIKLAYIN - Finlandiya'dan Erdoğan'ın 'NATO üyeliği' açıklamasına yanıt
Peki, devletleri NATO üyeliğine başvurmaya hazırlanan Finlandiya ve İsveç halkaları ve siyasi partileri NATO üyeliğine nasıl bakıyor?
Finlandiya halkının ve siyasilerinin NATO üyeliğine ilişkin görüşlerini sorduğumuz Finlandiyalı gazeteci Leena Reikko, Rusya-Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat öncesi ve sonrası arasında kamuoyunun NATO üyeliğine yaklaşımı açısından büyük bir fark olduğunu söylüyor.
Reikko, Finlandiya'dan şu değerlendirmeleri paylaşıyor:
"Kamuoyu görüşü tamamen değişti"
"Siz de muhtemelen takip etmişsinizdir; Finlandiya'da kamuoyunun görüşü çok hızlı değişti. Savaşın başladığı 24 Şubat öncesinde Finlandiya ve NATO'yu düşündüğümüzde, sanıyorum toplumun yaklaşık yüzde 20'si Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğini destekliyordu.
"Fakat şimdi toplumun yaklaşık yüzde 80'i NATO üyeliğini destekliyor. Bu, kamuoyu görüşünün tamamen değiştiğini gösteriyor.
"Siyasi partilere gelince, halihazırda muhalefette olan sağ parti, ılımlı ve ılımlı olmayan sağ partiler en başından beri NATO üyeliğini destekliyordu. Dolayısıyla şimdi 'Biz de hep bunu söylemiştik; bakın' diyorlar. Şu anda herkes Ruslara güvenilmeyeceği konusunda hemfikir.
"Fakat bu özellikle Sosyal Demokratlar ve sol partiler için çok zor çünkü bu partiler geleneksel olarak NATO üyeliğine karşı çıkıyorlardı.
"Bu, Finlandiya'nın da başına gelebilir" hissi
"Bu, Finlandiya'da çok derin bir duygu. Rusya ile bin kilometreden daha uzun bir sınırımız var. Ukrayna'da olanlar, benzer bir şeyin Finlandiya'da da olabileceği konusunda çok büyük bir korku yarattı.
"Ayrıca, Finlandiya'nın tarihine bakıldığında şunun da halihazırda uzun süredir söz konusu olduğunu görüyoruz: Silahlar, ortaklaşa gerçekleştirilen askeri tatbikatlar ve tüm bunlar... Demek istediğim; ABD'den alınan silahlar sebebiyle Finlandiya ordusunun sahip olduğu silahlar da [NATO'ya] uyumlu. Bu, çok uzun yıllardır devam eden bir durumdu.
"Diğer bir deyişle, Finlandiya'nın teknik anlamda [NATO'ya] katılması kolay olacaktır çünkü NATO ile aynı olan pek çok şey var.
"Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö dün (15 Mayıs) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile konuştuğunu ve konuşmanın çok sakin geçtiğini söyledi. Niinistö ayrıca Putin'e [NATO'ya] katılacaklarını söylediğini, Putin'in ise 'korkacakları bir şey olmadığını' ifade ettiğini aktardı.
"İnsanlar kaygılı, ama korkmuyorlar"
"İnsanların kaygılı olduğunu söyleyebilirim ama korkmuyorlar.
"Demek istediğim; Rusya'nın Ukrayna'ya saldırdığı gibi bir saldırı olmak zorunda değil ama her türlü şeyi de yapabilirsiniz.
"Ne olduğunu bilmiyorum ama örneğin geçtiğimiz gün ATM'lerde nakit para kalmamaya başladığına dair haberler okudum. Çünkü insanlar güvende olmak istiyorlar ve ne olur ne olmaz diye nakit çekiyorlar.
"Ayrıca bir süredir insanların kuru gıda maddeleri ve makarna alıp evlerinde tuttuğuna ilişkin de haberler var. Herhangi bir durumda hayatta kalmanızı sağlayacak şeylerden söz ediyorum. Yani, daha önce hiç görmediğim tarzda şeyler görüyorum. Demek istediğim şu: Her şey o kadar şaşırtıcı ki... Her şeyin bu kadar hızlı değişiyor olması çok şaşırtıcı."
TIKLAYIN - Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine doğru
Sovyet Rusya Finlandiya'yı işgal etmiştiSovyet Rusya, 1939'da, henüz İkinci Dünya Savaşı'nın başlarında Finlandiya'yı işgal etmişti. Milletler Cemiyeti saldırıyı yasa dışı kabul ederek 14 Aralık 1939'da Sovyetler Birliği'ni cemiyetten çıkarmıştı. Kış Savaşı ya da Fin-Rus Savaşı olarak bilinen savaş, 30 Kasım 1939'da Sovyetlerin Finlandiya'ya saldırısıyla başlamış, 13 Mart 1940'ta Moskova Barış Antlaşması'yla sona ermişti. Rusya, Finlandiya'dan bir miktar toprak alsa da Finlandiya bağımsızlığını korudu. |
Leena Reikko hakkındaGazeteci. 1990-1998 yıllarında Finlandiya Radyo ve Televizyonu (YLE) adına İstanbul (1990-1998), Beyrut (1998-2000) ve Kudüs (2000-2006) merkezli Türkiye ve Ortadoğu'dan radyo ve televizyon haberleri geçti. Ortadoğu, Asya ve Afrika'da silahlı çatışmaların yaşandığı bölgelerde muhabirlik yaptı. |
(SD)