İspanya'nın başkenti Madrid'de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le gerçekleştirilen dörtlü görüşmenin ardından Ortak Bildiri imzalandı.
Memoranduma ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve İsveç Dışişleri Bakanı Anne Linde imza attı.
TIKLAYIN - Ragıp Zarakolu: "Değişen bir şey olmayacak, burada kararları hükümet değil mahkemeler veriyor"
"Aslında hiçbir şey değişmedi"
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, NATO Liderler Zirvesi'nin ilk gününün ardından (29 Haziran) gazetecilerin sorularını yanıtladı ve imzalanan bildiride "aslında hiçbir şeyin değişmediği"ni vurguladı.
Niinistö "Metin, [YPG'ye] insani yardımın devam etmesine imkân verecek şekilde hazırlandı ve son aşamada hiçbir şey değişmedi," dedi.
Gelişmelerle ilgili görüşüne başvurduğumuz Finlandiyalı gazeteci Leena Reikko, Finlandiya ve İsveç'teki arkadaşları için endişeli olduğunu; ancak İsveç'in durumunun Finlandiya'dan daha karışık olduğunu söyleyerek şunları ifade etti:
"Finlandiya'ya iltica eden Kürt ve Türkler sanırım endişeli. Devlet Başkanı Niinistö, hiçbir yasanın değiştirilmeyeceğini ve sınır dışı etme konusundaki eski uygulamaların devam edeceğini belirtti.
"Finlandiya, sadece ceza davaları olanları sınır dışı etti ve onların sayısı da hayli az."
TIKLAYIN - Erdoğan'ın koşullarıyla NATO'ya katılmak İsveçli sosyal demokratları böldü
"İsveç için durum daha karışık"
İsveç'te, Finlandiya'dan çok daha fazla mülteci olduğuna ve siyasi dengelerin daha hassas bir terazide olduğuna değinen Reikko "İsveç için durumun daha karmaşık olduğunu düşünüyorum. Çünkü İsveç'te hem Kürt hem de Türk mülteciler çok daha fazla. Sınır dışı etme gibi konularda İsveç'e, Finlandiya'dan daha farklı talepler sunulabiliyor," dedi.
Reikko son olarak, Ortak Bildiri'nin oldukça şaşırtıcı olduğunun altını çizerek analistlerin çoğunun bu kadar erken mutabakata varılmasını anlamadıklarını ve kabul etmediklerini söyledi.
"Toplumun yüzde 80'i NATO üyeliğini destekliyor"
Finlandiyalı gazeteci, 16 Mayıs'ta bianet'ten Selay Dalaklı'ya konuşmuş ve Finlandiya toplumunun yaklaşık olarak 80'inin NATO üyeliğini desteklediğini belirtmişti.
"Finlandiya'da kamuoyunun görüşü çok hızlı değişti. Savaşın başladığı 24 Şubat öncesinde Finlandiya ve NATO'yu düşündüğümüzde, sanıyorum toplumun yaklaşık yüzde 20'si Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğini destekliyordu. Fakat şimdi toplumun yaklaşık yüzde 80'i NATO üyeliğini destekliyor. Bu, kamuoyu görüşünün tamamen değiştiğini gösteriyor.
"Siyasi partilere gelince, halihazırda muhalefette olan sağ parti, ılımlı ve ılımlı olmayan sağ partiler en başından beri NATO üyeliğini destekliyordu. Dolayısıyla şimdi 'Biz de hep bunu söylemiştik; bakın' diyorlar. Şu anda herkes Ruslara güvenilmeyeceği konusunda hemfikir.
"Fakat bu özellikle Sosyal Demokratlar ve sol partiler için çok zor çünkü bu partiler geleneksel olarak NATO üyeliğine karşı çıkıyorlardı."
Leena Reikko hakkında Gazeteci. 1990-1998 yıllarında Finlandiya Radyo ve Televizyonu (YLE) adına İstanbul (1990-1998), Beyrut (1998-2000) ve Kudüs (2000-2006) merkezli Türkiye ve Ortadoğu'dan radyo ve televizyon haberleri geçti. Ortadoğu, Asya ve Afrika'da silahlı çatışmaların yaşandığı bölgelerde muhabirlik yaptı. |
(TY)