Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, Rize’nin Fındıklı İlçesi’nde bulunan güzellikleriyle ünlü Çağlayan Vadisi’ndeki 1285 hektarlık alanda maden araması yapılması için onay verdi.
Üstelik, komisyon kararında, maden arama sahasının daha da genişletilebileceği belirtiliyor.
Bölge, Kasım 2012'den beri SİT alanı.
TIKLAYIN - Danıştay: Arılı Vadisi SİT Alanı
Sondaj çalışmalarının başladığı vadiden Fındıklı halkının suyunu kullandığı Çağlayan Deresi'nin de etkilenme ihtimali var. Kimyasallar kullanılarak yapılan sondaj çalışmaları sırasında dere suyuna kimyasalın karışmaması için bir yöntem uygulanıp uygulanmadığı bilinmiyor.
Yeni başlayan turizm sekteye uğruyor
Doğu Karadeniz’de turizm akınına uğrayan Fırtına Vadisi’nde bir alternatif olarak görülen Çağlayan Vadisi’nde çok sayıda yayla ve çeşitli tabiat varlıkları yer alıyor. Pansiyonculuğun yeni yeni başladığı ve yerel halkın da turizm üzerinden yeni gelir elde etmeye başladığı bölgede, sondaj çalışmaları, bölge halkının yaşam alanlarını olumsuz yönde etkiliyor.
Sondajın videosu
Çağlayan Vadisi, devlet yetkililerin de organik tarım yapılması konusunda cesaretlendirdiği bir yer. Vadi, organik arıcılık ve tarım faaliyetleri nedeniyle Doğu Karadeniz’deki bir çok vadinin önüne geçiyor. Sondaj çalışmaları sırasında kullanılan kimyasal maddelerin toprağa karışmaması neredeyse imkansız.
Fındıklı Dereleri Koruma Platformu'nun çektiği bu videoda sondaj çalışmaları net olarak görülüyor.
Çağlayan Vadisi’nde bulunan Çağlayan, Beydere ve Aslandere köylerinde yaşayanlar maden araması yapılmasına tepkili.
Derelerin Kardeşliği Platformu’ndan Avni Ertaş, Fındıklı’nın 22 hidroelektrik santral projesini durdurduğunu ve bölgeye HES’çi şirketleri sokmadıklarını hatırlatıyor:
“O zaman direndik. Yine direneceğiz. Fındıklı halkının Fındıklı’dan başka gidecek bir yeri yok. Maden aramasında halkın yaşam alanı yok oluyor. Halka sormadan bu çalışmaları yapmak akıl dışıdır. Biz madene karşı değiliz biz madenin bölgemize vereceği zararlara karşıyız.”
“Fındıklı’yı topyekün yok etmek istiyorlar”
Maden arama sahasının genişleyebilme ihtimalinin Çağlayan Vadisi’nin üst kısımları Murgul’un birleşmesi anlamına geleceğine dikkat çeken Ertaş şunları söylüyor:
“Murgul’da madenlerin neler yaptığını biliyoruz. Murgul yok oldu. Şimdi Fındıklı’yı mı yok edecekler. Dereye karışan kimyasallar nedeniyle birileri hastalanırsa sorumlu olarak tren faciasında olduğu gibi birkaç işçi mi gözaltına alınacak. Biz gerçek sorumluları biliyoruz. Buralarda maden aramasına kim izin verdiyse onlar sorumludur. Artvin’de de maden araması yasal değildi, burada da değildir. Fındıklı’yı topyekün yok etmek istiyorlar.”
(EMK)