"2006 fındık adına olumsuz geçti"
Fındık Sen Genel Başkanı Yaşar, yaptığı yazılı açıklamada 2006 yılının üretici ve ekonomi adına iç açıcı olmadığını söyledi.
Yaşar "Fındık Tarım Satış Kooperatifleri'nin (FİSKOBİRLİK) tasfiyesinin bir adımı olarak Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümeti tarafından arz fazlasının kontrolü amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarihinde ilk kez fındık alımlarında devreye sokuldu ve piyasadan 160 ton kadar fındık çekildi. Yeni FİSKOBİRLİK yönetimi de 50 bin tonun üzerinde piyasadan fındık çekti" dedi.
Yaşar tüm arz fazlası alımlarına rağmen fındık fiyatlarının tarihin en sert düşüşlerini yaşadığını belirtti.
2006 yılının Türk fındığı ve fındık üreticisi için karanlık bir yıl olarak geride kaldığını savunan Yaşar, bir önceki ihracat sezonunda kentali (100 kilogram) 920 dolar olan fındık fiyatının, bu sezon 451 dolara gerilediğini, iç piyasada fındık fiyatlarının 7 YTL'den, 1 YTL 8 YKr'ye düştüğünü ve bunun sonucunda ülke ekonomisinin zarara, fındık üreticisinin de gelir kaybına uğradığını ifade etti.
Fındık üreticisi yoksullaştı
Fındık Sen'in 2002 ile 2006 yıllarını üreticinin alım gücüne kıyasla yaptığı karşılaştırma şöyle:
* 2002'de bir tüp gaz alabilmek için 7,50 kilogram fındık satmak zorunda kalan bir üretici 2006'da aynı tüp gazı alabilmek için 11,50 kilogram fındık satmak zorunda kaldı.
* 2002'de 1 kilogram fındıkla 3 kilogram toz şeker alırken, 2006'da 1,70 kilogram şeker alabildi.
* 2002'de 1 kilogram fındıkla 1,8 litre mazot alırken 2006'da 1,4 litre mazot alabildi.
* 2002'de 1 kilogram fındıkla 9 adet ekmek alırken 2006 da 6 adet ekmek alabildi.
"Tarımda şirketleşmeye karşı ortak akla ihtiyacımız var"
Yaşar açıklamasında geçen Temmuz'da Fatsa'da Özgürlük ve Dayanışma Partisinin (ÖDP) organize ettiği fındık mitingine ve Ordu'da Ziraat Odaları, Muhtarlar Derneği ve Esnaf Odalarının ortaklaşa düzenlediği mitinge de dikkat çekti.
"Üreticiler alanlara sığmadılar, karayolunu trafiğe kapatarak seslerini yükseltiler. Mitingde Ziraat Odaları yetkilileri fındık üreticisinin haklı taleplerini Ankara'ya taşıyacaklarını ifade etmişti. Ancak olumsuz gelişmelerin devam etmesine rağmen sessizliğe büründüler."
Yaşar yaşanan olumsuzlara ilişkin "'Tarım reformu' adı altında kooperatiflerimizi elimizden alıp, tarımımızı şirketleştirmek isteyenlere karşı Ziraat odaları, Ziraat Mühendisleri Odası, Muhtarlar derneği, kooperatif üyeleri, çiftçi sendikaları ve kitle örgütleriyle ortak bir akıl yaratmaya ihtiyacımız var" dedi. (EZÖ/KÖ)