Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, AKP- MHP oylarıyla geçen 15 termik santralin iki buçuk yıl daha filtresiz çalışmasına olanak sağlayan kanunun AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından veto edilmesi sonrası yazılı açıklama yaptı.
“Enerji sektörünün ülkemizin hedefleri ve gelişimi için hayati önem arz ettiği hususları göz önüne alındığında, elektrik üretim tesislerinin varlığının korunmasının ve desteklenmesinin devletin temel politikalarından biri olması gerektiği şüphesizdir” denilen açıklamada şirketlere 2013’te çevre mevzuatına uyum kapsamında gerçekleştirecekleri yatırımlar için yedi yıl süre tanındığı hatırlatıldı.
AYM’nin 2014’teki kararının ardından düzenlemenin iptal edildiği ve 2016 itibariyle şirketlere 31 Aralık 2019’a kadar süre tanındığının ifade edildiği açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı:
“Devletin çevreyi koruma ödevi”
“Verilen sürenin, yatırımcı şirketler bakımından hem finansal, hem teknik gereklilikleri karşılama konusunda yeterli olduğu açıktır.
“Bununla birlikte, insan sağlığı ve çevrenin korunması da devletin başta gelen Anayasal ödevi ve herkesin insani görevidir. Nitekim Anayasanın 56’ncı maddesinde, herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu belirtilmiştir.
“Çevreyi geliştirmenin, çevre sağlığını korumanın ve çevre kirlenmesini önlemenin devletin ve vatandaşların ödevi olduğu hususu da hüküm altına alınmıştır.
“Devletin çevreyi koruma ödevi gerekli mevzuatın yürürlüğe konması ve mevzuata uygunluğun denetlenmesi suretiyle yerine getirilir. Vatandaşlar ise bu mevzuatın gerektirdiği yükümlülükleri yerine getirmekle sorumludur.
“Ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanması zarureti, insan sağlığı ve çevrenin korunması amacının önüne geçmemelidir.
“Hem yatırımcıyı hem vatandaşı koruyacak anlayış…”
“Günümüz şartlarında çevre kirliliğine yol açmadan, özellikle hava, su ve toprak kalitesini bozmadan da enerji üretimin gerçekleştirilmesi mümkündür.
"Hal böyle iken, evvelce elektrik üretim şirketlerine tanınan ve esasen yeni mevzuata uyum sağlama ihtiyacından kaynaklanan yaklaşık 7 yıllık geçiş süresi, uyum için yeterli olmasına rağmen, incelenen kanunla bu sürenin nihayetinde 2,5 yıl kadar daha uzatılması devletin insan sağlığı ve çevreyi koruma ödevi ile bağdaşmayacaktır.
“Devletin bu meseleye hem yatırımcıyı hem vatandaşını koruyacak bir anlayışla yaklaşması, düzenlemeleri buna göre gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu sebeple, incelenen Kanunun 50’nci maddesinin yeniden değerlendirilmesinde fayda görülmektedir.”
TIKLAYIN - AKP Sözcüsü: Erdoğan Termik Santral Yasasını Veto Etti
TIKLAYIN - AKP’liler Kendi Geçirdikleri Yasanın Vetosunu Kutluyor
(EKN)