Şirketin Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Meral, bianet'e ulaşarak, yazılımın kullandığı yasaklı site veritabanından bianet'in dün akşam saatlerinde çıkarıldığı bilgisini verdi. Gerçekten de yazılımı bu sabah kontrol ettiğimizde liste güncellenmiş ve bianet çıkarılmıştı.
Meral: Bizim açımızdan sizin sitenizde sorun yok
Meral, "Sitenizi inceledik. Haber sitesi hüviyetinde. Sizin sitenizde bizim açımızdan sorun olmadığına kanaat getirdik. Biz üzerimize düşeni yaptık" dedi.
"Emniyet'in listeleri var"
Yasaklı site listesi güncellenirken Emniyet'in hazırladığı listelerin kullanıldığını söyleyen Meral, "Emniyet'in yasak site listeleri var. Bunların toplu halde açıklanmasını, hatta İnternet'e konmasını defalarca istedik. Ama konmadı" dedi.
Meral ve şirketin teknik sorumlularından İnan Aydın'ın verdiği bilgilere göre, süreç şöyle işliyor:
* Polis İnternet kafeleri denetlerken elinde bir listeyle kontrol yapıyor.
* Denetimde filtreleme yazılımı bulunmasına karşın, polisin elindeki listede yeralan bir siteye ulaşılabilirse, İnternet kafeye ceza kesiliyor. Meral bu cezanın bin 200 YTL olduğunu söyledi. Aydın da böyle bir durumda polisin İnternet kafelere "Bu yazılımı kullanmayın" diyebildiği bilgisini verdi. Şirket yetkilileri, İnternet kafeler ceza alınca filtreleme yazılım satışlarının düştüğünü de ekledi.
* Bu nedenle, İnternet kafe işletmecileri filtreleme yazılımının o bölgedeki bayisinden yasak site listesini polisin elindeki listeye göre güncellemesini istiyor ve polisteki listeyi bayiye ulaştırıyor.
* Bayi de listeyi yazılım şirketinin merkezine iletiyor. Merkez yasak site listesini yeni listeye göre güncelliyor.
"Müşterilerimiz mağdur oluyor"
"Bu listelere göre yazılımımızı güncellemezsek, bu kez İnternet kafelere ceza kesiliyor, müşterilerimiz mağdur oluyor" diyen Meral, "Peki polis denetimde bianet'e girilebildiğini görünce İnternet kafe yine mağdur olmayacak mı" sorumuzu, "Bizim açımızdan sizin sitenizde sorun yok" diye yanıtladı.
Aydın, "Listeler bize ulaşınca programı güncelliyoruz. Teker teker siteleri kontrol etmemiz mümkün değil. Ancak sizinki gibi bir durumda yasaklandıktan sonra farkına varabiliyoruz" dedi.
"Nasıl listeye girdiğinizi araştırmanızda fayda var"
Şirket yetkilileri, bianet'in içinde yer aldığı listenin bir kopyasınıysa bize ulaştıramayacaklarını bildirdi; "Bu listede nasıl olup da yer aldığınızı araştırmanızda fayda var" dediler.
Ya diğer siteler ne olacak?
bianet, filtreleme yazılımının listesinden çıkarıldı; ancak listede hâlâ "yasaklı" olarak görünen politik yayınlar bulunuyor. Örneğin süreli yayınlardan Atılım gazetesinin İnternet sitesi atilim.org, alinteri.org, günlük Özgür Gündem gazetesinin eski İnternet adresi gundemimiz.com hâlâ listede.
"Yasak site listesi hazırlamak yasa dışı"
Hukukçu Fikret İlkiz dünkü haberimiz için görüşünü aldığımızda, böylesi "yasaklı siteler" listeleri hazırlamanın yasa dışı olduğunu söylemişti.
23 Mayıs'ta yürürlüğe giren 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun"un İnternet kafelere "suç oluşturan içeriklere erişimi önleyici tedbirleri almakla ilgili yükümlülük getirdiğini", ancak bunun nasıl yapılacağıyla ilgili yönetmeliğin devreye girmeden kimsenin kendi görüş ve düşüncelerine göre uygulama hakkının olmadığını bildirmişti. (TK/EK)