16. Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin programı, dün Fransız Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı.
Festival 9 Mart’ta festival yürüyüşü ile başlayacak. Yürüyüş, İstanbul’daki bütün gösterimlerin ve etkinliklerin ev sahipliğini yapan Fransız Kültür Merkezi’nde bitiyor ve festival başlıyor.
Film gösterimleri ise 10-17 Mart İstanbul; 23-25 Mart Antalya; 30 Mart-1 Nisan İzmir; 6-8 Nisan Trabzon; 13-15 Nisan Bodrum, 20-22 Nisan Mersin, 27-29 Nisan Adana ve 4-6 Mayıs tarihlerinde Diyarbakır’da gerçekleşecek.
İstanbul’da festival Fransız Kültür Merkezi’ne kayıt yaptırarak ücretsiz olarak izlenebilecek.
20 yıldır düzenlenen Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali ve 15 yıldır düzenlenen Filmmor Kadın Filmleri Festivali bu sene kadınları, filmlerini, deneyimlerini bir araya getiriyor ve 2018 yılında kadınlar için Festival Baharı yapmayı amaçlıyor. Festival baharı, perdesini 10 Mart’ta Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nde açacak, 17 Mayıs’ta Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’nde kapatacak.
16. yılında festivalin bölümleri şöyle: Kadınların Sineması, Komşu Komşunun Filmine Muhtaç, Kadınlar Vardır, Bedenimiz Bizimdir “Cinsel Taciz”, Cins-iyet-ler, Toplu Gösterim: Fiona Tan ve Çocuklara Özel Seans “Çocuklar Sinemaya”.
Festival programı için tıklayın.
“Biri umut olan diğeri korku salan iki ödül”
Filmmor’dan Melek Özman, festivaldeki bölümleri şöyle aktardı:
"Farklı bölümler altında 48 filmin gösterileceği festivalde yine yarışma bölümü yok, daima dayanışma var. Bununla birlikte sinemacılara biri umut olan diğeri korku salan iki ödül var; 'Mor Kamera Umut Veren Kadın Sinemacı Dayanışma Ödülü' ile Türkiye sinemasındaki cinsiyetçiliğe dikkat çekmek ve aslında her sene bir daha vermemek umuduyla verilen 'Altın Bamya Ödülleri'. Mor Kamera Umut Veren Kadın Sinemacı Ödülünü bu yıl ilk filmi ile Emine Gezici'ye layık gördük."
Sinemada cinsel taciz konusu da ele alınacak
Alin Taşçıyan da Hollywood’da başlayan ve tüm dünyaya yayılan cinsel tacize karşı ifşa hareketi #MeToo ve Time’s Up kampanyalarına değinirken şunları söyledi:
“Cinsel taciz konusuna değindik. Sinema içindeki cinsel taciz olayına da değindik. Tacizi kavramsal olarak ele alan belgeseller göstereceğiz. Bu konuda 4 tane önemli belgeselimiz var. Film sektöründen kadınları da bir araya getirip ne olduğunu anlamaya çalışacağız. Her şey batından ibaret değil her kesimden kadınlarla konuşmaya çalışacağız. Sağlıklı ve vicdanlı bir şekilde irdelemeye çalışacağız.” (ÇT)