9.Uluslararası Filmmor Kadın Festivali bugün başladı. Dün akşam (10 Mart) İstanbul Cezayir Restaurant'ta yapılan açılış kokteylinde aktivist kadınlar, LGBT bireyler ve sadece beş erkek vardı. Katılan erkek sayısı az olunca bu sefer azınlıkta oldukları için mikrofonu onlara uzattık. Neden kokteyle gelmişlerdi.
"İlk kadın yürüyüşlerine katılan bir erkek olarak burda olmak hakkım"
Metis Yayınları'ndan Semih Sökmen: Eşimin peşine takıldım, nereye geldiğimi de bilmiyordum (gülerek). Ama burada olduğum için iyi hissediyorum kendimi. Kadınların erkekleri çektiği filmler olmalı, çünkü kadınlık durumuyla ilgili sorunların hepsi erkek sorunu, sorun olan erkeklik zaten.
Eski Türk Tabipleri Birliği Genel Başkanı (TBB) Gençay Gürsoy: Erkekleri almıyorlar diye bir rivayet duydum(gülerek). Ama ben daha ilk kadın yürüyüşlerine katılan bir erkek olduğum için kendimde burada olma hakkını buldum.
Cosmoturk Genel Yayın Yönetmeni Cenk Babaeren: Bir kadın portalı olarak bu işe emek verenlere destek olmamak ayıp. Türkiye'de kadın hala ikinci aşamada nitelendirildiği için ki ben katılmıyorum, destek olmamız gerekiyor.
"Sadece destek için değil, onlardan olduğumuz için buradayım"
Cem Çınlar: Sadece bir gün için değer verdiğimiz, onun için ortalıkta dolaştığımız kadınların tümüyle arkasında olduğumuzu için buradayım. Sadece destek için değil, onlardan olduğumuz için buradayım.
Yönetmen Can Kılcıoğlu: Filmmoru takip ediyordum zaten ama bu yıl festivalde "Kamerayla İzdivaç" filmimiz yer alıyor; o yüzden buradayız. Ee benden daha feminist erkek de yoktur.
Açılış kokteylinin ardından hep birlikte festivalde yer alan Türkiye, Arjantin, İsveçli kadın yönetmenlerin "İç Etek", "Doris" ve "Rosa" filmleri izlendi. Film gösterimi öncesi konuşan festival koordinatörü Melek Özman, " 9.yılında hala festivalin sloganına 'eşitiz' demek istemezdik, ama mecbur kaldık" dedi.
Festivalin bu yılki teması
"Ne alınır, ne verilir, ne çalınır, ne kazanılır ama bunların hepsi mümkün sanılır.
Dikilemez, biçilemez ama kimi metreyle ölçüp teraziyle tartmaya kalkar.
Yasalarda ille de vardır ama fiiliyatta evrile çevrile yok edilir.
İdraki ve inşası fizik-biyoloji, fıtrat-yaradılıştan öteye geçmeyi gerektirir."
Festival etkinlikleri
Festivalde, "Kadınların Sineması", "Kadınlardan Ortadoğu", "Kendine Ait Bir Cüzdan", "Annelik Meselesi", "Cinsiyetler" bölümlerinde 25 ülkeden 88 kadın yönetmenden altmışı aşkın film.
Sinemada cinselliğe dair "O İş Anlattığınız Gibi Değil", sinemada sansüre dair "Yasaklar ve Yalanlar", "Film Okuma", "Queer?" gibi atölyeler, Kamerun ve Filistin Kadın Filmleri Festivali ile buluşmalar ve filmlerin yönetmenleriyle söyleşir.
Galatasaray Üniversitesi-Medya ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Merkezi ortaklığıyla Konferans; Kadınlar ve Sinema: Ortadoğu, İstanbul Modern-Sinema ortaklığıyla Mor Nokta, Altın Bamya Akademisi ile 3. Altın Bamya Ödülleri.
Festival 12-20 Mart arası İstanbul'da, Cezayir, Fransız Kültür Merkezi, İstanbul Modern salonlarında olacak. Ardından yine yollarda... Van Kadın Derneği ortaklığıyla 26-27 Mart'ta Van'da, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği/Merkezi ortaklığıyla 2-3 Nisan'da Antalya'da, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği ortaklığıyla 9-10 Nisan'da Trabzon'da olacak.(NV)
Festivale dair detayli bilgi için: www.filmmor.org