15. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali 11 Mart’ta başlıyor.
17 ülkeden 42 filmin Türkiye’nin yedi ilinde gösterileceği festival, bugün İstanbul’da düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı.
Festivalin açılışı ise KHK ile ihraç edilen Betül Celep’in 23 Ocak’tan beri eylemde olduğu Kadıköy Khalkedon meydanında 9 Mart saat 18.00’da gerçekleşecek.
Altın Bamya Ödülleri için bu sene oylama yapılmayacak ama Altın Bamya Film Akademisi, bu sene Türkiye sinemasını “bamyasız” bırakmayacağını ve ilerleyen günlerde bir sürpriz yapacağını söylüyor.
15. yılın “Mor Kamera: Umut Veren Kadın Sinemacı Ödülü” ise Koma Dam filmiyle Berîvan Akelma ve Yağmur Cihan’a verilecek.
Festivalle ilgili detaylı bilgi için tıklayın.
“Aç avuçlarını sesini yükselt, gel dirilt değiştir”
Bu sene festival teması Gülten Akın’dan ilham aldı: “Aç avuçlarını sesini yükselt, gel dirilt değiştir.”
Filmmor’dan Melek Özman temayı, “Bu sene ana temayı çok düşündük ve geçmişten güç almak istedik. Gülten Akın’lı bir şiirle ‘değiştirebiliriz’ demek istedik” diye anlatıyor.
Bu senenin koşullarında festivali gerçekleştirmekte zorlandıklarını anlatan Özman, “Özellikle gezici festival kısmında çok zorlandık ama kadınlar çok uğraştı ve el birliğiyle yaptık” diyor. Ayrıca "Kadınlara iyi gelsin istedik" diyerek, festivalin ücretsiz olduğunu da hatırlatıyor.
“Kadınların Sineması”, “Yeryüzünden Edilenler”, “Deepa Mehta- Yeryüzü Sineması”, “Feminist Değilim Ama…” bölümlerinden oluşan festivalde, kadın filmlerinin yanısıra atölyeler ve forumlar da yer alıyor.
Yurtdışından davet edilen birçok yönetmenin güvenlik sebebiyle Türkiye’ye gelmek istemediğini anlatan Filmmor, festivalde yurtdışından iki konuk ağırlayacaklarını söyledi: “Bu Yaşta Hala Saklanarak Sigara İçiyorum (I Still Hide To Smoke)” filminin yönetmeni Rayhana ve ANYU filminin yönetmeni Linda Walde.
Atölyeler
Florence Tissot, Sylvie Tissot’un yaptığı Feminist Değilim Ama... - I’m Not a Feminist But..., Christine Delphy ile feminizmin, feminist mücadelenin geçmişi ve bugününe bakılan filmin gösterimi ardından; bu çok kullanılan ifade, bir çok kadın için feminist olarak anılmaktan imtina ederek eşitlik talebini ifade etme olanağı mı sağlıyor? gibi soruların tartışılacağı, Deli Kadın, Erktolia ve Filmmor’dan kadınlarla Feminist Değilim Ama... atölyesi var.
Festivaldeki diğer atölye, forum ve söyleşiler ise şöyle:
* Journo, Ekmek ve Gül, Sujin’den kadınlarla Kendine Ait Bir Medya atölyesi,
* CŞMD, KAMER, VAKAD’dan kadınlarla Şiddeti Anlamak forumu,
* 17+Alevi Kadınlar, Yeryüzü Kadınları ve TJA’dan ’nın kadınlarla Yeryüzünden Edilenler forumu,
* Türkiye’de Kadınların Sineması bölümünde filmleri yer alan yönetmenlerle Türkiye’de Kadınların Sineması forumu ve elbette yönetmenlerle söyleşiler.
11 Mart’ta başlıyor
Festival takvimi şöyle:
* Festivalin İstanbul ayağı 11-19 Mart’ta Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Güvenlik nedeniyle film gösterimlerinden önce kayıt yaptırmak gerekiyor.
İstanbul’un ardından;
* Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ortaklığıyla 25-26 Mart’ta Bodrum’da,
* İzmir Kadın Dayanışma Derneği ve Bağımsız Kadın İnisiyatifi ortaklığıyla 1-2 Nisan’da İzmir’de,
* Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği ortaklığıyla 8-9 Nisan’da Bursa’da,
* Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği ortaklığıyla 22-23 Nisan’da Giresun’da,
* Adana Kadın Platformu ortaklığıyla 27-28 Nisan’da Adana’da,
* Mersin Kadın Platformu ortaklığıyla 29-30 Nisan’da Mersin’de. (ÇT)