Beyoğlu Sineması'nda 10 Mart'ta yapılacak gala ile başlayan festival, İstanbul'da Fransız Kültür Merkezi ve İstanbul Goethe Enstitüsü'nde gerçekleşecek. Festival; Diyarbakır'da Diyarbakır Sanat Merkezi, Batman'da ise Batman Kadın Danışma Merkezi ortaklığıyla yapılacak. İstanbul ve Diyarbakır'daki gösterimlerde Türkçe altyazıyla sunulacak filmler; ilk kez bir kadın filmleri festivalinin yapıldığı Batman'da, Türkçe altyazının yanı sıra yine ilk defa Kürtçe simültane çeviri ile gösterilecek.
Kadınların sinema alanında da varolmalarını isteyerek yola çıkan Filmmor, bugün pek çoklarının, "E kadınlar zaten sinemada çok fazlalar" çıkışlarına, "Asıl onu üretenlerin kadınlar olduğu bir sinema olmalı" yanıtıyla karşılık veriyor.
Kadınların yaşam deneyimlerinin beyazperdeye aktarıldığı, cinsiyetçi unsurların yer almadığı bir sinema istiyor kadınlar. Filmmor da kadınların sinemaya katılımını artırmak amacıyla 2001 yılında "Filmmor Kadınların Sinema Atölyesi" olarak başladığı serüvene, 2003 yılında "Filmmor Kadın Kooperatifi" olarak düzenlediği etkinliklerle devam ediyor.
Filmmor, "Belgesel Sinema", "Feminist Eleştiri", "Sözlü Tarih Çalışması" olarak başladığı atölye çalışmalarını, 2004'te "Atölyemor: Kadınların Sinema Atölyesi" adıyla, gelecek yıllarda da İstanbul'da ve başka şehirlerde gerçekleşecek şekilde sürekli hale getirdi.
Biket İlhan'ın "çekim-drama", Gülsenem Çobaner ve Gülşen Duran'ın "kurgu", Hülya Uğur Tanrıöver'in "film okuma", Işıl Özgentürk, Esra Biryıldız ve Yeşim Ustaoğlu'nun "hazırlık", Serpil Kırel'in "senaryo" ve Şehbal Şenyurt'un "çekim-belgesel" dersleriyle şekillenen sinema atölyesinden sonra; yaşı, mesleği birbirinden farklı, belki o güne kadar sinemayla hiç ilgilenmemiş kadınlar, birbirleriyle yardımlaşarak filmler ürettiler. Şimdi o filmler, 3. Filmmor Kadın Filmleri Festivali'nde "Atölyemor: Kadınların Sinema Atölyesi" özel bölümüyle izleyicilere sunulacak. Ayrıca, "Bir Film Yapmak: Atölyemor 2004 Katılımcıları Deneyimlerini Paylaşıyor" adıyla 11 Mart'ta Fransız Kültür Merkezi'nde yapılacak söyleşide katılımcılar, atölye dönemi ile çoğunun ilk kez üretmiş olduğu filmleri üzerine konuşacaklar.
Dünyanın çeşitli ülkelerinden kadınların yönettiği ve kadınların hikayelerini anlattıkları filmlerin yer aldığı bölümde; Türkiye'den "Sırtlarındaki Hayat" (Yeşim Ustaoğlu), İran'dan "Hanımlar" (Mahnaz Afzali), Meksika'dan "İçeriden Hikayeler" (Guadalupe Miranda), Finlandiya'dan "Yarının Hatıraları" (Liris Harma), İsviçre'den "Bilinmeyen Ev" (Andrée Julikà Tavares) ve İspanya'dan "Ağlayan" (Sara Mazkiaran) adlı filmler gösterilecek.
Feminist sinema hareketinde etkin bir yeri olan ve Yeni Alman Sineması'nın en önemli yönetmenlerinden Helma Sanders - Brahms'ın Almanya'dan ilk kez konuk olarak katılacağı festivalde toplu gösterimler adı altında; "Şirin'in Düğünü", "Almanya, Solgun Ana", "Kalbim Sadece Bana Aittir", "Elma Ağaçları", "Emily'nin Geleceği" ve "Merhamet Yok, Gelecek Yok" adlı filmler seyirciyle buluşacak. Ayrıca 16 Mart'ta Goethe Enstitüsü'nde "Helma Sanders-Brahms" söyleşisi gerçekleşecek.
Festivalin bir diğer konuğuysa "Görsel Haz ve Anlatı Sineması" adlı feminist film teorisi incelemesiyle tanınan Laura Mulvey. Malvey'in "Amy" ve "Frida Kahlo & Tina Modotti" adlı filmlerinin gösterileceği festivalde, 12 Mart'ta yönetmenin "Görsel Haz ve Anlatı Sineması" adlı söyleşisi, Fransız Kültür Merkezi'nde ilk kez gerçekleşecek.
"Hindistan'da Kadınların Sineması" başlıklı özel bölümde, Deepa Mehta'nın "Ateş", Mira Nair'in "Hint Kabaresi", Priti Chandriani'nin "Rani Hindustani" ve Grace Poore'nin "Feda Ettiğimiz Çocuklar" adlı filmleri gösterilecek.
"Türkiye'de Kadınların Sinema Belleği" adı altında; Cahide Sonku'nun "Beklenen Şarkı", Bilge Olgaç'ın "Kaşık Düşmanı", Türkan Şoray'ın "Dönüş", Nisan Akman'ın "Dünden Sonra Yarından Önce" filmleri ile Füruzan ve Gülsün Karamustafa'nın birlikte yönettikleri "Benim Sinemalarım" adlı filmler izleyiciyle buluşacak.
İzleyicilerle Film Okuma Atölyesi
3. Filmmor Kadın Filmleri Festivali'nde gerçekleşecek bir diğer etkinlik ise geçen yıl da yapılan, genelde festivallerde pek yapılmayan bir şey olsa gerek; Film Okuma Atölyesi. Sinemadaki kuramsal yaklaşımların sanatçı-yapıt-endüstri üzerine yoğunlaşması ve film çözümlemelerinin de bu 'bilimsel' duruş doğrultusunda uzmanlarca yapılmasının karşısında, bu defa, izleyiciler filmleri farklı okuyabilecekler. Bu atölyede, 6-8 kadın, birlikte izleyecekleri "Şirin'in Düğünü" adlı film üzerine yorum yapıp eleştiri getirebilecekler. Katılımcıları Hülya Uğur Tanrıöver belirleyecek ve atölye sonuçları bir panel ile festival izleyicilerine sunulacak.
3. Filmmor Kadın Filmleri Festivali, tüm enerjisini ortaya koyarak, bazen olmaz'ları oldu'rarak, kısıtlı maddi imkanlarını zorlayarak ve hepsinden önemlisi dayanışarak bu yıl da izleyicilerin karşısında.
Sinemamızın bugüne dek dört yüze yakın yönetmen yetiştirdiği, ama bunlar arasında kadın yönetmenlerin sayısının yaklaşık yirmi üç olduğu düşünülürse, sinemanın kadın yüzü biraz karanlık. 6 bin dolayındaki filmin yaklaşık yüz tanesi kadın yönetmenlere ait. İşte bu yüzden 2005'in ilk kadın filmleri festivalinin dileği, kayıplar vermeden kadın sinemacıların çoğalması, filmler üretmesi...(MT/BB)