Filmmor Kadın Kooperatifi, bir basın duyurusu ile “Filmmor’dan neden ayrıldık” başlıklı yazıyı imzalayan kadınları bir diyalog süreci başlatmaya çağırdığını söyledi.
Birkaç gün önce, Filmmor’dan çeşitli zamanlarda ayrılan 14 kadın* “Filmmor’dan neden ayrıldık” başlıklı bir metin yazmış, kadın gruplarında paylaşılan bu metin haber sitelerine de yansımıştı.
Filmmor: Tekrarlamamak için iç diyalog süreci başlatalım
Filmmor’dan yapılan açıklamada “2015 Şubat ayında bambaşka saiklerle ayrılan üç arkadaşımızla karşılıklı eleştiri, özeleştiri ve diyalog mekanizmaları kuramamanın, öfke ve kırgınlıkla örgütlenen bir süreç sonucunda bu beyanla karşılaştığımız sürecin tüm sorumluluğunu üstlenerek, bu hayal kırıklıklarını gidermenin yollarını hep birlikte aramaya ihtiyaç duyuyoruz” denilirken, şu ifadelere yer verildi:
Filmmor’dan bianet’e yapılan açıklamada, “Mutlaka hepsinin Filmmor’a katkısı olmakla birlikte, çoğu çeşitli yollarda kısmi, dönemsel iş yapan kişilerden oluşuyor” denildi. “Neden Filmmor’dan ayrıldık” başlıklı yazının imzacıları ise gerekli açıklamayı yaptıklarını, daha fazla söyleyecek bir şey olmadığını söyledi. |
“Görünen o ki, karşı olduğumuz her şeyle mücadele ederken aynı zamanda ve daha yoğun bir enerjiyle kendimizdeki yansımalarla, kırgınlıklarla ve kalan alışkanlıklarla mücadele etmeli ve muhakkak daha önce deneyimlemediğimiz, öğrenemediğimiz başka bir ilişki, işleyiş, hukuk ve kurumsallaşma modeli geliştirebilmeliyiz.
“Hissedilen ve öfke yaratan tüm eleştirileri tartışmasız kabul ediyor; bunları gidermenin, tekrarlamamanın, bunlarla yüzleşmenin, hâlleşmenin yollarını birlikte bulmak üzere muhataplarıyla bir iç diyalog süreci başlatmaya çağıyoruz.
“Eleştiriyi aşan kabul edilemez suçlama ve ithamlara dair ise beyanı esas alarak aksini ispatlama yükümlülüğümüzü yerine getirmek üzere, tarih ve yeri sizlerle de paylaşacağımız, tüm kadın kamuoyuna açık bir hesap verme mekanizması örgütlemeye başlıyoruz.”
“Filmmor’dan neden ayrıldık”
"Filmmor'dan neden ayrıldık" metninin imzacıları, eleştirilerin uzun süredir çeşitli toplantılarda gündeme getirildiğini ancak diyalog çabalarının sonuçsuz kalması üzerine söz konusu metni yayınlamaya karar verdikleri ve bunun kadın kurumlarında iş-emek süreçlerini tartışmaya ve aşmaya vesile olması umuduyla paylaştıklarını söylemişti.
“Filmmor’dan neden ayrıldık” başlıklı yazıda, kooperatife “emek sömürüsü, mobbing, ücret adaletsizliği, dengesiz ilişkiler, feminist söylem üreten bir yerin anti-feminist ilişkilenmeleri” gibi eleştiriler getirilmiş, şu ifadelere yer verilmişti:
“Bu çalışma ortamı uzun vadede pek çok kadının hayal kırıklığı yaşayıp uzaklaşmasına neden olmaktadır. Özetle Filmmor’da (feminist ya da değil fark etmez) patron ve işçiler vardır. Ancak Filmmor’da patronluk diye bir pozisyon olmadığı varsayımıyla hareket edilir. Böylelikle ‘patron olmanın’ kötü şöhretinden de azade olunabildiği yanılgısına düşülür. Temel derdimize gelirsek; patron patronluğundan kurtulmak için feminist kavram ve tartışmaları işe koşar.
“Filmmor, karşısında durduğunu ya da alternatifini yarattığını iddia ettiği yaşam biçimini tekrar üretmekten öteye geçemedi. Bu noktada Filmmor’un ya bu güzel umudunun peşinden koşmasını ya da mevcut durumunu olduğuna yaraşır biçimde tarif etmesini umuyoruz.” (ÇT)
* "Filmmor'dan Neden Ayrıldık" metninin imzacıları: Asiye Duman - Aslı Elif Sakallı - Deniz Nihan Aktan - Duygu Doğan - Enise Şeyda Kapusuz - Feryal Saygılıgil - Feyza - Güliz Sağlam - Hatice Caner - Mehtap Doğan - Nehir Kovar - Nihan Önder - Nilgün Yelpaze - Tuğçe Canbolat