8. Amed Belgesel Film Festivali Filmamed düzenlenen bir gece ile başladı.
Sinemaseverler, yönetmenler ve çok sayıda misafirin katıldığı etkinlik, Amed Şehir Tiyatrosu’nda gerçekleşti.
Geceye ayrıca Yeşiller ve Sol Partisi Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanı Saliha Aydeniz katıldı.
1 Ekim Pazar gününe kadar sürecek festivalde, toplam 31 film gösterilecek.
“Filmamed sansüre karşı direniyor”
Programın açılış konuşmasını yönetmen Metin Ewr yaptı. Ewr belgesel sinemanın önemine değindiği konuşmasında, belgesel filmin toplumun hafızası olduğunu ve bu yüzden hafızayı katletmek, ortadan kaldırmak istiyorlar dedi.
Sansürün yaptıkları işin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini ifade eden Ewr sözlerini şöyle sürdürdü: “Filmamed sansür ve talana karşı direniyor.”
Yeşiller ve Sol Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş da konuşmasında sinemadaki sansürü gündeme getirdi ve kayyumların sadece belediyeleri gasp etmediğini, ayrıca inkar, imha ve amisilasyon politikaları geliştirdiğini ifade etti.
Beştaş baskıların sadece Kürtlere yönelik olmadığını, bütün kültür sanat alanına sirayet ettiğini dile getirdi: “Dilimize, kültürümüze yönelik ağır baskı yarattılar. Sadece Kürt toplumuna yönelik değil sanat alanın tümünde ağır bir baskı var. Bugün birileri ‘kültürel hegemonyamızı kuramadık’ derken bunu neden kuramadıklarını gayet iyi biliyor. Bu toplum buna izin vermeyecek.”
Konuşmaların ardından, festivalin açılış filmi olan Sarkew Mesgarî’nin “Zimanê Dayikê” (Anadil) gösterildi.
İran ve Doğu Kürdistan’da Kürtçe’nin yasaklanması ve buna karşı kendi çabalarıyla ders veren öğretmenlerin çabalarını irdeleyen filmin ardından da yönetmenle kısa bir söyleşi gerçekleştirildi.
Mesgarî 15 yıldır bu öğretmenlerin Kürtçe ders verdiğini ve çoğu zaman Îran devletinin baskılarına maruz kaldıklarını belirtti.
Programın sonunda, DBP Eş Başkanı Saliha Aydeniz yönetmen Sarkew Mesgari'ye plaket sundu.(FD/KU)