Cinsel istismar suçlarında, fail ve mağdurun evlenmesi halinde cezasızlık öngören kanun önerisi, tamamen iptal edildi.
Başbakan Binali Yıldırım, dün yaptığı açıklamada önergenin Genel Kurul’da oylanmak yerine, Meclis Adalet Komisyonu’nda tekrar değerlendirileceğini, muhalefet ve sivil toplumun önerilerinin dikkate alınacağını söylemişti.
Bugün saat 10’da toplanan Adalet Komisyonu’nda önerinin tamamen iptaline karar verildi. TCK 103. Maddede yapılan değişiklikleri de içeren 438 no'lu yasanın yürürlüğe girmesi için ise bugün Meclis’te oylama yapılması bekleniyor.
bianet’e konuşan HDP İstanbul milletvekili ve avukat Filiz Kerestecioğlu, tecavüzcülere evlilikle af getirilmesi tartışmasının şimdilik sona erdiğini söylerken, çocuk istismarıyla ilgili düzenlemeleri içeren TCK 103’te AKP tarafından yapılan düzenlemenin ise bugün Meclis’te oylanacağını ve kabul edileceğini hatırlattı.
TCK 103. Maddede yapılan düzenlemeyle rıza yaşının 12’ye düşürülmediğini, sadece cezaların mağdurun yaşına göre kademelendirildiğini söyleyen Kerestecioğlu, yine de düzenlemenin birçok risk içerdiğini ve yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
"Yanlış anlaşıldı, diyorlar ama ortada yanlış anlama yok”
“Geçici madde kaldırılmış oldu. Şu an itibarıyla onunla ilgili bir tartışma yok. Ancak bu madde Komisyon’da hala ‘yanlış anlaşıldı’ diye savunuluyordu. Ancak yanlış anlaşılan bir şey yoktu. Özellikle kadın hareketinin güçlü tepkisi sayesinde, geri adım atıldı.
“Söz konusu madde sanki akranlar arası ilişkiye dairmiş gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor ancak ortada böyle bir düzenleme yoktu. Eğer iptal edilmeseydi, 50 yaşında da 70 yaşında da, kaç yaşında olursa olsun, kız çocuklarına tecavüz etmiş adamların cezasız kalması söz konusu olacaktı.
“Usulüne girmiyorum bile, bu bir ayak oyunudur. Böyle bir düzenlenmenin komisyonlarda tartışılmadan kabul edilmesi bu ülke için utanç verici bir şeydir. Bundan sonra başta kadın örgütleri olmak üzere herkesin, herhangi bir yeni düzenlemeye gidilmemesi, buna fırsat verilmemesi için uyanık olması lazım. Zaten kadın hareketinin bu anlamdaki deneyimi güçlüdür, onlara güveniyorum.”
TCK 103’teki değişiklikler kabul edilmişti
Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 103. maddesindeki "15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına" ilişkin hükmü Temmuz ayında iptal etmiş, maddenin yeniden düzenlenmesi için 11 Aralık’a kadar süre tanımıştı.
Bunun üzerine hazırlanan kanun tasarısında, cezalar mağdurun yaşına göre kademelendirildi. Cinsel istismar suçuna 8 yıldan 15 yıla kadar ceza öngörülürken, mağdurun 12 yaşından küçük olması durumunda, cezanın istismarda 10 yıldan az, sarkıntılıkta ise 5 yıldan az olamayacağı belirtildi.
TCK 103. Maddede yapılan bu değişiklikler, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yasanın yürürlüğe girmesi için ise bugün Meclis’te tekrar oylama yapılacak.
“TCK 103 yeterince tartışılmadı, riskler içeriyor”
Kerestecioğlu, 103. maddedeki değişikliklerin de yeterince tartışılmadan kabul edildiğini vurguladı. Yasanın bugün kabul edilmesinin ardından, AYM’nin bu yeni düzenleme hakkında da iptal kararı almasının olası olduğunu ifade etti.
“TCK 103. Maddede yapılan değişikliklerin tartışılması lazımdı ama her şey oldu bittiye getirildiği için söz konusu çocuklar olsa bile, böyle yaralayıcı düzenlemeler getirilebiliyor.
“TCK 103. Maddede yapılan düzenlemede, rıza yaşının 12’ye düşürülmesi söz konusu değil, sadece cezanın kademelendirilmesi söz konusu. Bu da, ceza adaleti açısından aykırı bir şey değil. Ama toplum bu konuda haklı olarak tamamen teyakkuz halinde olduğu için rıza yaşı düşürülüyormuş gibi farklı tartışmalar yürütülüyor. Ama böyle bir şey yok.
“Ancak bu düzenleme yeterince tartışılmadan hazırlandığı için istismarlara izin verebilecek açıklıkları taşıyan bir madde, bu haliyle tehlikeler, riskler taşıyor. Böyle yasa yapılmaz.
“Ama iptal edilen madde yerine herhangi bir yasa yapılmaması da başka bir risk doğuruyor. 11 Aralık’a kadar yeni bir düzenleme yapılmazsa, istismarcılar tamamen cezasız kalacak çünkü ortada bir yasal boşluk olacak. Bu riskin de önlenmesi gerekiyor. Aslında Temmuz’dan bu yana bu tartışmaların yapılmış olması ve ona göre düzenlemeler hazırlanması gerekiyordu.
“AYM’nin de yeni iptalleri olabilir, TCK 103’te yapılan değişiklikler AYM kararında söylenileni yeterince karşılamadığı için bu maddeyi de iptal edebilir.” (ÇT)