- Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nin denetimi altında bulunan ve AYM kararlarını uygulamayan Basın İlan Kurumu hakkında soruşturma açacak mısınız?
- Gazetecilerin mesleklerini yerine getirmesini engelleyen Emniyet personeli ve bağlı bulunduğu İçişleri Bakanı hakkında bir işlem yürütecek misiniz?
- Basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye’nin gerilemesini durdurmak ve ilerlemesini sağlamak için adım atacak mısınız?
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Basın İlan Kurumu’nun (BİK) Evrensel’in ilan ve reklam hakkını iptal etmesi ile eylemlerde gazetecilerin polisten şiddet görerek gözaltına alınmasını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.
Fuat Oktay’ın yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na bir soru önergesi veren Filiz Kerestecioğlu, önergesinde Türkiye’nin Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF) 2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 149’uncu sırada aldığını hatırlattı.
Türkiye’deki basın özgürlüğünün her geçen gün gerilediğini ifade eden Kerestecioğlu “İktidara muhalif yayın yapan basın-yayın organları Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından haksız yere cezalandırılmakta, muhabirler görev esnasında kolluk gücünün fiziksel şiddetine maruz kalmakta ve dahası gözaltına alınmaktalar.” dedi.
BİK'in Evrensel kararı
Ardından da Evrensel’in 2019’da askıya alınan resmi ilan ve reklam yayınlama hakkının 22 Ağustos’ta BİK tarafından tamamen iptal edildiğini ekledi.
AYM’nin, BirGün, Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerinin başvurusunda verdiği pilot kararı hatırlatan Kerestecioğlu, “AYM’nin ilan kesme cezalarını basın ve ifade özgürlüğü ihlali saydığı 10 Ağustos kararı, BİK’in hukuka aykırı davrandığını göstermektedir. AYM kararında yer alan ‘Basın İlan Kurumu kararlarının düzenleme amacından öteye giderek artık kimi basın mensupları açısından caydırıcı etki yaratabilecek bir cezalandırma aracına dönüştüğü ve bu durumun sistematik bir soruna neden olduğu gözlenmiştir’ ifadesi BİK’in yanlı tutumunu gözler önüne sermektedir.” dedi.
Kerestecioğlu soru önergesinde ayrıca eylemlerde haber yapma hakları polis şiddetiyle engellenen basın emekçilerine de soru önergesinde yer verdi.
Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Elif Bayburt’un 3 Eylül’de Kartal Meydanı’nda tutuklu yakınlarının yapmak istediği basın açıklamasında gözaltına alınışını ve bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz’ın Kadıköy’deki 1 Eylül Barış Gününde polisin cinsel tacizine maruz kalmasını soru önergesinde hatırlattı.
Son dönemde gazetecilere yönelik polis şiddeti ve ihlaller |
Aralarında Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu'nun da aralarında bulunduğu 20 gazetecinin yazıları nedeniyle fişlendiği ortaya çıktı. İstanbul Kadıköy’de 1 Eylül Barış Günü eylemlerini izleyen bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz polisin cinsel tacizine maruz kaldı. Aynı eylemde sendika.org muhabiri Zilan Azad gözaltına alındı. Van’da 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingini takip eden gazetecilerden Mesut Bağcı polisler tarafından yere yatırılarak darp edildi ve kamerasını kırıldı. Kendisini ‘TEM Şube’ mensubu olarak tanıtan bir sivil polis, MA muhabiri Berivan Kutlu ile JİNNEWS muhabiri Zelal Tunç’u ölümle tehdit etti. Polis, gazetecilere “Seni vururum, kimse seni bulamaz” dedi. Aynı polis, JİNNEWS muhabiri Elfazi Toral’a da silah çekti. Ayrıca polisler, sık sık gazetecilerin görüntü almasını engelleyerek, kameralarını kırmaya çalıştı. Aynı gün İstanbul’un Beykoz ilçesindeki Tokatköy’de yaşanan kentsel dönüşümde kolluğun müdahalesini görüntülemek isteyen basın mensuplarının mahalleye girişi engellendi. Halk TV muhabiri Erdinç Yılmaz polis kalkanlarıyla darp edildi. 2 Eylül’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkında yürütülen soruşturma kapsamında yakalanan eski Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban’ın fotoğrafını çekmeye çalışan gazeteciler ise Gasp Büro Amiri tarafından tehdit edildi. Basın odası kapısına gelen 3-4 polis, gazetecileri şüpheli gibi kapıya dizdi ve fotoğrafları yayımlamamaları için tehdit etti. 3 Eylül’de Kartal Meydanı’nda tutuklu yakınlarının yapmak istediği basın açıklamasında ETHA muhabiri (Etkin Haber Ajansı) Elif Bayburt gözaltına alındı ve MA Muhabiri Doğan Kaynak darp edildi. 22 Ağustos'ta Basın İlan Kurumu, Evrensel'in resmi ilan yayımlama hakkını tümüyle iptal etti. Karar Anayasa Mahkeme'nin "Basın İlan Kurumu'nun ilan kesme cezalarında sistematik sorun var" demesinin ardından geldi. |
TIKLAYIN - Haberciye polis şiddeti | Vekilden Cumhurbaşkanı Yardımcısına 7 soru
TIKLAYIN - bianet muhabirine polis tacizi Meclis gündeminde
TIKLAYIN - Gazetecilere karşı artan polis şiddeti ve tacizi bu kez Adalet Bakanına soruldu
(HA)